Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је да је спреман да дебатује с председником те државе Милошем Земаном и другим руководиоцима о евентуалном одустајању Чешке од признања независности Kосова.

  • Више бих волео дебате на ту тему када буде састанак о нашим спољнополитичким односима, односно, да се састану председник државе, председници оба дома парламента, премијер, шеф дипломатије и министар полиције. Ту се не подударају ставови. Сачекац́у ту дебату, а затим ц́у заузети неки став о томе – рекао је премијер новинарима.

Председник Чешке је, након што је долетео у Београд, где је боравио у званичној посети, 10. септембра рекао да не воли такозвано независно Kосово, да га не сматра демократском државом и да, напротив, веома воли Србију.

  • Допустите ми да кажем лично, али самим тим јаче мишљење, да држава на чијем се челу налазе ратни злочинци не припада заједници демократских држава – рекао је Земан.

На питање да ли би Чешка могла да укине признање независности Kосова (о чему је одлуку донела 2008. године), Земан је рекао да би волео да о томе разговара на наредном саветовању највишег чешког руководства, кроз месец дана.

Први потпредседник Владе Чешке и министар унутрашњих послова Јан Хамачек је подсетио да је чешка спољна политика у надлежности кабинета министара.

  • Став господина председника о (тзв.) Kосову је одавно познат. Било какви даљи кораци су, међутим, у надлежности Владе – рекао је Хамачек.

Оставите Коментар