У Србији годишње нестане стотине хиљада хектара шума. У општини Куршумлија, око административне линије, због упада наоружаних банди шумокрадица са косовске стране, малобројни мештани који су ту остали свакодневно страхују за своју безбедност, преноси Еуроњуз.

„Овај део овде је административна линија са косовском општином Подујево. Раније је било обрасло столетном буковом шумом, сад је остало трње. Њихов стражар буде на брду, ту смо пар пута затицали ватру, он ту стражари, прати пут горе и доле. Државно су очистили све, сад секу наше приватне забране“, каже за Еуроњуз Србија Урош Ераковић из села Растелица, Општина Куршумлија.

У шумама на сваком кораку јасни трагови да су овде биле шумокрадице. Албанци са Косова годинама упадају и секу најквалитетнију шуму око административне линије.

Дуж административне линије, у дужини од око 100 километара, хиљаде и хиљаде хектара посечене шуме. Штета је милионска, еколошка штета непроцењива. Долазе, кажу мештани, потпуно опремљени, са добром механизацијом и ништа не препуштају случају.

„Поставе овако, обале два, три трупца да не могу да прођу војска и полиција, пошто је ово једини пут који води до административне линије. Полиција паркира возило овде, као ми, пође пешке, они отварају ватру на њих да би могли да се повуку наредних шест километара ка административној линији“, каже за Милош Тодоровић, из села Баћоглава.

Од 1999. године, око административне линије погинуло је осморо цивила и полицајаца. Само током прошле године, у Копненој зони безбедности, према званичним подацима, било је 56 организованих упада шумокрадица. Последњи крајем јануара, када је у крађу кренуло више од 40 људи са 11 трактора.

„Овде је дошла полиција и затекла их како секу шуму, почели су да пуцају на полицију из аутоматског оружја, полиција је узвратила. Прошли су одавде до те међе, ми је зовемо граница, одавде до тамо има око четири километра и успели су да побегну са тих 11 трактора“, објашњава Ераковић.

„Некада су имали страх од полиције и војске да им не одузму трактор. Сад више немају, улазе и до пет километара у нашу територију, краду дању, ноћу“, додаје Тодоровић.

Због угрожене безбедности, у куршумлијским селима дуж административне линије, мештана скоро да нема. Осим шума, опљачкане су и многе куће. Они ретки који су овде остали, тешко, чак и анонимно, пристају да говоре о томе.

„Дошли су нам близу, око кућа, живот нам никако није безбедан. Бојимо се, закључавамо. Такав је наш живот, врло тежак“, рекао је један мештанин села који је желео да остане анониман.

Он је замолио надлежне да им помогну, те додаје да када би ту били војска и полиција, „тај проблем би се решио“.

„Разбио је ногом врата, извалио, ушли су, испретурали све, сишли у подрум, покрали алат, тестеру, тример, то што су нашли. Истог дана су опљачкали кућу стричевима и још једну преко брда“, додаје Ераковић.

Тодоровић каже и да траже заштиту како би ту где јесу могли нормално да живе.

„А ми не можемо да живимо нормално“, додао је.

У општини Куршумлија кажу да су надлежнима упутили апел да се у овом реону повећа број војника и полицајаца. После последњег инцидента, министар полиције рекао је да ће српске снаге безбедности учинити све да сачувају мир и заштите људе и имовину у Копненој зони безбедности, али и да од Кфора очекује да извршава свој задатак и преузме одговорност за безбедност на административној линији.

Оставите Коментар