Председник Србије Александар Вучић поручио је да се упадом у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова, угрожава једна од највећих српских и хришћанских светиња, и да је тај чин недвосмислено у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и у супротности са прописима које је донела сама Приштина.

Председник Вучић је најавио да ће на наредном састанку у Бриселу, од представника Приштине и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

„Заштита српске културне и верске баштине на Косову и Метохији је приоритет наше државне политике, и спремни смо да заједно са Српском православном црквом формирамо специјални тим за заштиту наших светиња – српске и хришћанске духовне, културне и историјске баштине“, рекао је Вучић.

Председник је нагласио да Србија доживљава радове у околини Високих Дечана као средство притиска на нашу страну и као поруку да је наша културна и верска баштина талац албанске самовоље.

Председник Вучић је навео да Србија наглашава да је за продуктиван дијалог неопходно да међу учесницима постоји минимални однос поверења и мирољубива клима за разговоре, а путарски радови у околини манастира, који су недвосмислено напад на Високе Дечане, не доприносе стварању такве атмосфере.

Вучић је нагласио да је велики број наших цркава и манастира страдао у последње две деценије пред рушилачким бесом албанских екстремиста, и да Србија неће дозволити ни наговештај могућности да би таква судбина могла да задеси још неко од српских светих места.

„Очекујем да ЕУ изврши експлицитан и снажан притисак на Приштину да прекине кампању угрожавања српских светиња на Косову и Метохији, јер оне су, осим што су наше светиње, истовремено и непроцењиви споменици европске хришћанске културе, а сваки напад на њих је и напад на саме темеље европских вредности“, истакао је председник Вучић.

1 KОМЕНТАР

  1. Aleksandre Vucic, juzna Srbija Kosovo i Metohija se nemoze osloboditi od Nato EU okupatora bez vojnog saveza(ODKB) Rusije i Rusko-Srpske vojne sile koja mora uci na celo Kosovo i Metohije trajno oterati ili unistiti okupatora i albansku OVK. Jako je zalosno da od 2011 -2020 nista niste uradili po pitanju oslobadjanja juzne Srbije Kosovo i Metohije dok vojna okupoacija je na delu od 1999-2020.KFOR nije nikakva UN mirovne snage vec vojni okupator koji je dosao silom posle 78 dana i noci bombardovanja Srbije. Dakle radite po postojecem Ustavu Srbije (a ne da krsite Ustav Srbije ) koji vas kao predsednika Srbije obavezuje da oslobodite juznu Srbiju koja je pod okupacijom .

Leave a Reply