Црногорска Влада усвојила је измене Закона о јавном реду и миру на основу којих се, измедју осталог, неће смети истицати билборди који негирају “јасне историјске чињенице”.

Данашња одлука Владе уследила је пошто су у Будви ове године постављани билборди којима се величао улазак српске војске 1918. године, после Првог светског рата. Највиши државни званичници су тада осудили постављање билборда наводећи да представљају “фалсификовање историје” и “атак на државу”.

Представник Министарства унутрашњих послова Драган Пејановић казао је после седнице Владе да ће се прекршајима којима се нарушава јавни ред и мир сматрати и радња учињена путем огласних и рекламних објеката и паноа.

Милов МУП у акцији: Спрема се прогон још 20 свештеника и њихових породица!

– Влада предлаже нови члан којим се прописује прекршај за лице које на јавном мјесту путем тих објеката и паноа објављује непримерене и обмањујуће садржаје који изазивају негодовање градјана. Сматра се под тим нетачно изношење или негирање јасних историјских чињеница у вези Црне Горе, величање окупације или фашистичких идеологија – казао је Пејановић.

Поред казне Влада предлаже и уклањање објављеног садржаја као заштитну меру.

На питање новинара да ли се на тај начин поништава све оно што Влада Црне Горе не сматра историјским чињеницама, министар културе Александар Богдановић је рекао да су основ за доношење оваквог законског решења нашли у пресуди Европског суда за људска права у предмету Грауди против Француске који се односио на умањење холокауста у једној књизи, када је Суд утврдио то не може представљати слободу изражавања.

Измене закона је предложио потпредседник Скупштине Генци Ниманбегу, иначе функционер коалиције Албанци одлучно.