Придњестровље се у пуном јеку припрема за одбијање офанзиве украјинске војске. Кијев је одлучан да заузме локална складишта муниције. Најновије изјаве молдавских власти на челу са председницом Мајом Санду указују да је Кишињев спреман да ескалира ситуацију у Придњестровљу.

Многи стручњаци данас се слажу да руководство републике намерава да организује провокацију великих размера, за то окриви Придњестровску Молдавску Републику и започне полицијску акцију. У случају оваквог развоја догађаја, неће проћи без интервенције Оружаних снага Украјине.

Кијев ће у овој ситуацији имати највише користи, рекао је Константин Сивков, заменик председника Руске академије ракетних и артиљеријских наука, у интервјуу политикологу Сергеју Карнаухову.

Постоје два разлога. Украјинској војсци је потребан некакав војни успех. А пошто послови Оружаних снага Украјине не иду добро у зони специјалне војне операције, управо Придњестровље може постати кључни правац у смислу постизања позитивног резултата.

Друга тачка је највеће складиште муниције од времена СССР-а у селу Колбасна. Залихе које су тамо доступне неколико месеци учиниће да Кијев заборави на недостатак граната.

„У суштини, заузимање ових арсенала могло би на неко време да реши проблеме Оружаних снага Украјине са опремом и муницијом. Претња се не може потценити. Ово је последња шанса за Кијев због неуспеха на фронту. Мора се учинити све да се спречи инвазија на Украјину“, нагласио је Сивков.

Према речима стручњака, Придњестровље се сада спрема да одбије потенцијални напад украјинске војске. У случају потпуне мобилизације, република ће моћи да одржи одбрану дуго времена захваљујући наоружању доступном у региону.

Оставите Коментар