Русију је погодио талас масовних анонимних дојава о постављеним бомбама и хиљаде људи изведено је из зграда, а друштвене мреже преплавиле су фотографије и снимци евакуације.

Дојаве о постављеним експлозивима у руској престоници, Московском региону и у другим местима у земљи почеле су да стижу преко телефона и електронске поште у уторак у јутарњим сатима, јављају локални медији.

За сада није било званичне потврде органа реда. Али, извор из хитне службе рекао је локалним медијима да је 40.000 људи евакуисано широм земље, због дојаве о бомбама у 150 објеката у земљи. Ниједна експлозивна направа није откривена.

Скоро сто спорних зграда било је у Москви, укључујући универзитете и школе, торањ од 302 метра, тржне центре, хотеле, стадијуме, цркве и административне објекте. Чак је и градска влада евакуисана.

Полиција је саопштила да су дојаве примљене са телефона и IP адреса изван Русије. Неке су долазиле из Украјине.

Средином јануара је полиција ухапсила човека који је тврдио да су постављени експлозиви на три аеродрома у Москви и у парламенту. Касније је установљено да је он душевни болесник из Татарстана.

View this post on Instagram

Не вольно стала свидетелем эвакуации, осталась в недоумении, живём в России господа! Двери все заблокированы!Так как я была с коляской чтоб выбраться нужно всех пропускать! Видео снято уже спустя 10-15 мин после объявления эвакуации! Когда я выбиралась собралось много народа у выхода! Образовалась толкучка! Пропускают через одну открытую створку! Собираюсь писать жалобу!! Кто со мной солидарен?? #эвакуация#облакадомодедовская#живемвроссии#жуть#жвакуацияоблака

A post shared by Анжелика (@anjklad) on

Земља се суочила са масовним дојавама о бомбама и прошле јесени, када је скоро два милиона људи евакуисано у 75 региона. Све су се испоставиле лажним, иако је полиција сматрала да су повезане са ИСИС-ом.