У европској и демократској Хрватској напади на Србе нису никаква реткост, а учесталост бруталних проусташких испада морала је нажалост кулминирати смртним исходом пре неколико дана. Као лидер Српске деснице упозоравам нашу јавност и позивам надлежне државне институције да реагују оштрије према политици мржње и националне нетрпељивости која се у Хрватској не санкционише или чак прећутно одобрава.

Хрватски стадиони, концертне дворане па и највише државне инстанце су места са којих се јавно позива на линч Срба док хрватска ревизионистичка историографија и званична политика последњих 20 година нису довољно дистанциране од усташког пронацистичког режима из 2. светског рата који је одговоран за геноцид над милион српских цивила. Српска десница апелује на туристе из Србије да буду опрезни у земљи која још увек није прекинула свој антисрпски континуитет деловања и чије основе су изграђене на прогону неколико стотина хиљада Срба током злочиначких операција етничког чишћења „Бљесак“ и „Олуја“ из 1995.године!

Убиство потпредседника Већа српске националне мањине града Каства Радоја Петковића од стране бившег хрватског ратног ветерана и напад на младиће српске националности на Брачу од групе разуларених навијача злогласне сплитске „Торциде“ само су наставак онога што се дешавало у фебруару када су нападнути ватерполисти Црвене Звезде у Сплиту. Као српски националиста сам поносан на своју земљу и свој народ јер вандализам према многобројним туристима из Хрватске у Београду и Србији не постоји. Однос нашег народа према странцима који су нам у прошлости били непријатељи је најбољи показатељ величине нашег духа и витешког понашања. Србија је отворена земља за све добронамерне људе али ме брину двоструки аршини појединих европских држава које преко својих плаћеничких експозитура желе да прикажу српски народ као ксенофобан и фашистички.

Када би се у Србији догађали напади на несрпске туристе или грађане у мери у којој се то догађа Србима у Хрватској, федералном делу БиХ или на Космету ми бисмо били изложени оштрим међународним санкцијама а можда и претњама новим „хуманитарним“ интервенцијама. Последње дивљање хрватских неоусташа на Брачу срамно се кажњава прекршајним пријавама и пуштањем починилаца из притвора на слободу док би у Србији за слично криминално понашање починиоци сигурно били осуђени на адекватне затворске казне. Чини се да је Србија ипак далеко од Хрватске у правосудној пракси у погледу заштите националних, верских и политичких права грађана иако није попут Хрватске у Европској унији. Питам се зашто је то тако и једини одговор који се намеће јесте тај да се Србија непрестано политички уцењује и намерно саботира на ткз.европском путу наметањем нових и нових услова без краја. Нашу земљу нико не мора да учи како се опходити према онима који су гости или чине мањину у Србији, вековима смо отворени за све људе који су за искрен и добросуседски однос.

Сматрам да у име заштите наших сународника који живе и раде у земљама региона држава мора и може учинити пуно више. Уколико се варварски напади на наше грађане буду понављали или виновници недела не буду праведно кажњавани треба уложити оштре дипломатске протесте на европском нивоу па и применити мере протеривања дипломата државе која се не понаша у складу са цивилизованим оквирима међународног права.

Српска десница сматра да би и сами грађани Србије при избору дестинација за годишње одморе или пословне прилике морали водити рачуна о сопственој сигурности, националном достојанству и елементарној логици реципроцитета. Зашто би неко ризиковао свој живот и остављао сопствени новац у држави која их сматра непожељнима када постоје земље у којима смо као Срби увек безбедни и добродошли? Право на овакав став заслужила је сама Хрватска пребијањем и шиканирањем стотина српских грађана и уништавањем њихове покретне и непокретне имовине како данас тако и у скорој прошлости.

Ми се немамо чега стидети нити се било коме извињавати јер у Србији као правно уређеној земљи инциденти попут хрватских хорор дешавања су практично немогући. Мислите својом главом!

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Миша Вацић, председник Српске деснице

Leave a Reply