Косовска делегација, која учествује у раду Генералне скупштине УН-а, направила је озбиљне дипломатске грешке у Сједињеним Америчким Државама, пише „Зери“.

Како преноси портал Коссев, познаваоци међународних односа за тај лист оцењују да је министар спољних послова Косова Беџет Пацоли покушао да обмане локалну јавност, објавивши на свом Фејсбук профилу да је наводно разговарао са америчким председником Доналдом Трампом и премијером Марока Садедином Отманијем.

Он је навео да се шеф косовске дипломатије наметнуо током паузе, пишу даље Зери.

Али шеф дипломатије Косова објавио је и разговор на арапском језику, за који каже да је водио са мароканским премијером на WhatsApp -у. „Са премијером сам имао разговор у писаној форми. Међутим, дипломатски метри не пореде се са медијским метрима“, навео је Пацоли.

Представници опозиције сматрају да су косовски лидери отишли у САД без икакве координације ставова, јер председник Косова Хашим Тачи наставља да инсистира на идеји корекције граница са Србијом, док премијер Рамуш Харадинај не одустаје од противљења овој опцији.

Такву косовску дипломатију у САД познаваоци политичких питања квалификују као до сада невиђени скандал, додаје тај лист.