Хиљаде Ирачана окупило се у центру Багдада на позив утицајног шиитског свештеника, захтевајући да америчке трупе напусте земљу услед ескалације тензија након убиства иранског генерала Касема Сулејманија.

Учесници антиамеричког марша почели су да се окупљају у петак рано ујутру на централном тргу у Багдаду и у близини универзитета.

Носили су државне засатве и узвикивали пароле против САД и Израела. Испред постављене бине писало је „Напоље Америка“.

Снаге безбедности затвориле су главне путеве и мостове у Багдаду, а Зелена зона у којој се налазе дипломатска представништва блокирана је бетонским барикадама.

Испред америчке амбасаде стоји натпис „Не прелазите ову баријеру, користићемо превентивне мере против сваког покушаја преласка“.

Грађане је на марш позвао утицајни шиитски свештеник и политичар Муктада ал Садр, у намери да се изврши притисак на Вашингтон да повуче америчке трупе из земље и региона, након убиства генерала Касема Сулејманија.

Учесници марша су заобишли трг Тахрир који је постао симбол вишемесечних протеста против ирачке владајуће елите.

Агенција Ројтерс пише да се учесници антивладиних демонстрација плаше да би марш могао да засени њихове одвојене протесте против ирачке прошиитске владе подржане од Ирана.

Оставите Коментар