Од данас Србија може да се похвали респиратором домаће производње. Пет модела респиратора направљено је у рекордно кратком року, за око месец дана.

Тим стручњака радио је без дана паузе, између 10 и 15 сати дневно. Идеја је потекла од инжењера електротехнике из Института “Михајло Пупин” Огњена Ристића.

Ристић је објаснио како се користи уређај за механичку вентилацију плућа.

– Ако погледамо сам уређај, направили смо га махом да подржава све режиме које подржава савремени уређај. Почели смо од прототипа са клипом, где смо негде у првој трећини пројекта установили да он не може да задовољи одговарајуће перформансе. За потребе прикључивања на болничку инсталацију смо развили прототип са пропорционалним вентилима – рекао је Ристић.

Истакао је да је основни режим на којем ради уређај контрола волумена, и да се на тај режим најчешће ставља пацијент када је седатиран. Уређај подржава и контролу притиска. Постоји и асистирани режим.

– У свим овим ситуацијама, уколико пацијент није направио довољан број удаха, машина додаје одговарајуће удахе који су му потребни. Такође, направљени су и додатни неинвазивни режими вентилације – истакао је Огњен Ристић.

Респиратори у рангу с најбољим светским

Водећи инжењер пројекта Владимир Нешић је рекао да је на респиратору радила група од десетак инжењера Института “Михајло Пупин” као и људи из “Смарт рисрча”. Захвалио је и одређеним фирмама које су помогле.

Kаже да следи стандардна процедура сертификације и да би по тој процедури српски респиратори могли да се нађу у болницама. Наводи да та процедура траје око годину дана, а да је убрзана процеура могућа у ванредним стањима.

Нешић је истакао да су уређаји веома озбиљно прављени и да су врло квалитетни, тако да могу да стану у ранг са водећим светским респираторима.

Kада је реч о деловима који се не производе у Србији, контактирана је наменска производња, конкретно “Прва петолетка” и део „Трајала”.

– Покушавамо да обезбедимо да се што више специфичних делова производи у Србији – рекао је Нешић.

Оставите Коментар