На данашњи дан пре 20 година, након што је у Куманову потписан Војно-технички споразум између Међународних безбедносних снага (КФОР) и влада Савезне Републике Југославије и Републике Србије, којим је окончано бомбардовање, председник тадашње СРЈ Слободан Милошевић се обратио нацији.

Он је у обраћању грађанима честитао мир, рекао да је затворено питање могуће независности Косова, да имамо непобедиву војску и да је потребна мобилизација ради обнове земље.

Тадашње Милошевићево обраћање вам преносимо у целости:

  • Поштовани грађани, агресија је завршена. Мир је надвладао насиље. Драги грађани, срећан вам мир!

У овом тренутку наше прве мисли треба да буду посвећене херојима који су дали своје животе у одбрани отаџбине, у борби за слободу и достојанство свог народа. Сва њихова имена биће објављена у целини.

Али, у овом тренутку желим да вас обавестим да је у рату који је трајао тачно 11 недеља, од 24. марта до данас, погинуло 462 припадника Војске Југославије и 114 припадника полиције Републике Србије.

Ми никада нећемо моћи њима да се одужимо. Морамо да учинимо оно што можемо, што је наша дужност, а то је да бринемо о њиховим породицама и да им се одужимо тиме што ћемо увек бити спремни да бранимо слободу, достојанство и независност ове земље за коју су они положили свој живот.

У овом рату учествовао је читав народ: од беба у породилиштима и тешких болесника на интензивној нези, до војника у рововима, ПВО и граничара на границама.

Нико неће заборавити хероизам бранилаца мостова, грађана, браниоце фабрика, тргова, својих градова, својих послова, своје државе, свога народа.

Народ је херој – можда тако гласи најкраћи закључак овог рата.

Народ је херој и зато мора да се осећа херојским, и зато треба да се понаша херојски, а то значи достојанствено, племенито и одговорно.

Почетком ове године широм наше земље било је много митинга. На њима се чула једна парола „Не дамо Косово“. Нисмо дали Косово.

Гарантује суверенитет и територијални интегритет наше државе Група 8 најразвијенијих земаља света и Уједињене нације.

Та гаранција садржана је и у Нацрту резолуције.

Отворена питања могуће независности Косова у времену које је претходило агресији затворена су београдским договором.

Територијална целовитост наше земље не може бити доведена у питање.

Ми смо издржали и земљу одбранили, јер смо читав проблем изнели на врх светске пирамиде ауторитета, пред Уједињене нације и ставили га да буде решавано под окриљем Уједињених нација и у складу са Повељом Уједињених нација.

Под окриљем Ујединијених нација, биће међународне снаге које се распоређују на Косову са задатком да подједнако брину о безбедности свих грађана, а под окриљем Уједињених нација одвијаће се и политички процес који ће бити базиран на принципима који произилазе из расправа вођених раније, али исто тако и подједнако на суверенитету и територијалном интегритету наше земље.

То значи, може бити речи у том политичком процесу само о аутономији и ни о чему другом изван тога.

Изласком пред Уједињене нације ми нисмо бранили само своју земљу већ смо поново на светску сцену вратили Уједињене нације које 80 дана од пре почетка ове агресије, нису функционисале.

То је наш допринос залагањима читавог слободољубивог света, то је наш допринос тенденцијама да се ствара мултиполарни свет, да се не прихвата стварање света који ће бити вођен диктатом силе из једног центра.

И мислим да ће тај допринос бити огроман у историји и да ће хероизам нашег народа у отпору многоструко већем непријатељу и снажнијем непријатељу, дати печат крају 20. века. У то сам уверен.

Ми смо показали да имамо непобедиву војску и сигуран сам, најбољу војску на свету. Кад кажем војску, нека се то схвати широко. Мислим на војску, полицију и све снаге државне одбране. Они су показали пред читавим светом како се брани наш народ, како чврсто и јединствено стоји зато што је народ био војска и зато што је војска била народ.

И никада у досадашњој историји, као у овом рату, народ никада није био тако јединствен и никада у досадашњој историји нисмо имали мањи број кукавица, које су побегле из земље да тамо, на сигурном, сачекају крај рата.

У овом тренутку, суочавамо се са многим новим проблемима који ће отворити многе нове дужности на крају агресије и почетка мира.

Да се ​​брине о онима којима је то најпотребније, породицама погинулих, ожалошћенима, свим оним радницима и пољопривредницима и грађанима којима је рат нанео штету и којима је потребна помоћ. Свима је потребна помоћ.

Суочавамо се са реконструкцијом земље.

Одмах ћемо почети са обновом мостова, наших фабрика, путева, морамо поново да покренемо велики развој који ће одражавати виталност свих наших грађана.

А када говорим о нашим људима, мислим на све грађане и националности.

Ми смо бранили једино мултиетничко друштво које је остало као остатак бивше Југославије – ово је још једно велико достигнуће наше одбране.

Снаге које долазе на Косово ће служити миру, без обзира из којих земаља долазе.

Војска увек следи наређења и ред је овде да заштити људе и мир.

Рад који предстоји захтева велику мобилизацију. Мислим да је јединство у овим тешким временима велико достигнуће које морамо сачувати у предстојећим временима.

Оставите Коментар