Иако је од марта и почетка пандемије прошло девет месеци и свакога дана говоримо о броју новозаражених, чини се да смо најосетљивији када су у питању труднице и најмлађи. Лепа вест је да је протеклог викенда рођено 46 беба – 25 дечака и 21 девојчица, а до краја године у породилишту „Народни фронт“ очекују да ће бити рођено највише беба у последњих двадесет година.

У породилишту „Народни фронт“ ове године је рођено 7.245 беба, а до краја месеца у овој установи очекују 7.800 беба, што је највећи број новорођенчади за последњих 20 година.

Када је реч о трудницама које су се заразиле коронавирусом, за њих у клиници има места, као и за породиље.

„У клиници постоји посебно одељење где се раде и порођаји и на том одељењу је до сада рођено 90 беба. Уколико се код жене током трудноће јаве симтоми коронавируса она треба да се јави у ковид амбуланту, а уколико имају неке гинеколошке симтоме треба да се јаве у неку од гинеколошких клиника“, рекао је за РТС директор ГАК „Народни фронт“ доктор Жељко Миковић.

Све жене које су се породиле на одељењу за ковид труднице осећају се добро, као и њихове бебе које нису биле заражене коронавирусом.

„Бебе не могу да чекају и дивно је да у оваквој години имамо рекордан број рођених беба. Максимум је учињен да породиље буду безбедне као и бебе. Обезбеђени су санитарни услови, имамо довољно особља. Мислим да је у овом часу све на оптималном нивоу и да сви могу да се осећају безбедно. Одложени су само захвати који нису хитни. Раде се и све онколошке операције, као и хитни случајеви“, објаснио је Миковић.

Савет је да мајке доје децу, јер се вирус не преноси преко млека.

Када је реч о вантелесној оплодњи, у овој клиници није било застоја и сви парови који су били планирани за ову годину прошли су процедуру.

„Много је парова у процесу вантелесне оплодње и ‘Народни фронт’ је уз помоћ државе обезбедио сву опрему. Оправдали смо поверење и државе и парова који су изабрали Народни фронт и сви заказани парови за ову годину су урађени, преко 250 и нема листе чекања. Ко год уђе у процедуру, долази у ‘Народни фронт’ без чекања“, рекао је директор ГАК „Народни фронт“.

Порука доктора Миковића свим паровима и мајкама је да не одустају и да рађају децу без обзира на тренутну епидемију.

Оставите Коментар