АКЦИЈА „Негујмо српски језик“ Министарства културе и информисања, покренута пре три године, заживела је и изван граница Србије.

Тако је наша амбасада у Швајцарској, која се акцији прикључила јуна прошле године, недавно организовала литерарни конкурс за децу школског узраста која су рођена и живе у Швајцарској, на тему „Чувајмо српски језик, јер он чува нас“.

Како за „Новости“ каже Снежана Јанковић, наша амбасадорка у Берну, циљ је био да се подстакну наша деца рођена у Швајцарској да и у овој средини говоре српским језиком, да уче о српској култури и да похађају Допунску школу на српском језику, која броји 1.500 ђака:

– За њих, међу којима има припадника већ треће генерације исељеника, српски језик у страној средини, далеко од земље њихових предака, има посебан звук, значење и смисао.

Тако је Јана Јовановић из Лангентала, добитница прве награде у категорији од петог до осмог разреда, у свом раду написала да нас „језик учи ко смо и шта смо, да никада не заборавимо своје порекло, своју културу, традицију, обичаје и корене.“ За Ведрану Танацковић из Вевеја, пореклом из Републике Српске, добитницу друге награде, „српски језик је као један велики мост који нас спаја са нашим огњиштем“. Бојана Марковић из Кларенса, добитница треће награде, написала је: „Никада не смемо дозволити да заборавимо наш српски језик и ћирилицу. Они нас чувају од заборава и од туђинских речи.

ГОСТОВАЊА КЊИЖЕВНИКА

ПРОТЕКЛИХ годину дана, у Швајцарској, у којој живи око 200.000 наших сународника, кроз акцију „Негујмо српски језик“ гостовали су и многи наши књижевници, драмски и други уметници.