Локални и парламентарни избори су расписани за 26.04.2020, представници свих странака из Пирота су од првог дана кренули са радом, предате су већ и неке одборничке листе.

Како је портал OnlinePirot најавио, свим странкама присутним у Пироту даће се подједнака шанса у кампањи, трудиће се да што детаљније представи све програме странака као и људе који се налазе на листама. Упутили су позив за интервју неколицини локалних политичара, па крећу од Српске Деснице, једне од партија које су релативно скоро отвориле своја представништва у Пироту. Разговарали су са Петровић Миланом, председником ГО Српске Деснице Пирот.

OnlinePirot: Скоро је отворен ГО Српске Деснице у Пироту, да ли све иде како сте и очекивали?

Милан Петровић: Ми смо можда најмлађа друштвено-политичка организација у Пироту, али су баш због тога наши чланови спремни да на предстојећим изборима покажу и докажу своје искуство кроз активан рад и презентовање нашег локалног програма. Задовољан сам организацијом јер смо успели да у веома кратком периоду успоставимо мрежу чланства и активиста на целој територији града Пирота. Доказ је и то да смо у петак 13.03. почели са прикупљањем потписа за локалну листу и да смо у једном дану оверили скоро 300 потписа грађана што доста говори о нашој организацији и снази. Видећемо од понедељка како ће се организовати овера потписа с обзиром на новонастале околности везане за проблем око корона вируса.

OnlinePirot: Ко су људи који су у врху СД Пирот? Ко ће бити на одборничкој листи Српске Деснице?

Милан Петровић: Пре свега морам да напоменем да ми у Пироту на локалне изборе излазимо као група грађана са називом листе „СРПСКА ДЕСНИЦА-НИНОСЛАВ ЋИРИЋ-ПИРОТ МОЖЕ БОЉЕ“.

У врху Српске Деснице у Пироту су људи који већ имају политичког искуства у свом деловању. Ја сам био заменик председника скупштине града и помоћник градоначелника, Нинослав Ћирић је био такође градски већник, тако да знамо како функционише градска управа, који су проблеми грађана и на који начин их решавати. Чланови Градског одбора Српске Деснице у Пироту и наши одборнички кандидати су доказани у својим професијама почев од предузетника, доктора, пољопривредника, радника, припадника мањина и других. Та разновсрност на листи нам и даје снагу и вољу да сви као један својим деловањем допринесемо да наш локални програм допре до свих пироћанаца. Носилац локалне листе ће бити Нинослав Ћирић јер сматрам да има довољно снаге, жеље и искуства да изнесе терет првог на листи.

OnlinePirot: Можете ли нам рећи нешто о програму који је СД припремила за Пирот? Шта су примарни циљеви, за шта ћете се највише залагати уколико уђете у пиротску скупштину?

Милан Петровић: Познавајући све проблеме нашег друштвено-политичког живота, а поштујући основна начела Српске Деснице: Традиционализам, родољубље и здраво друштво-саборност, СРПСКА ДЕСНИЦА-НИНОСЛАВ ЋИРИЋ-ПИРОТ МОЖЕ БОЉЕ, залагаће се у свом програму за решавање конкретних проблема и подизање квалитета живота на целој територији нашег града. Ми смо на листи сви као један, без обзира ко се где налази на листи. Наш програм је укратко ћу рећи базиран на презентацији и очувању традиционалних вредности нашег друштва, породице као стуба друштва, домаће пољопривреде, домаће економије, изградњу инфраструктуре, очување река на Старој планини, саборност која подразумева окупљање око локалних и националних проблема, јер само обједињени можемо пребродити тешкоће са којима се суочавамо. Нико нам са стране неће помоћи колико ми сами себи можемо. Желимо да спроводећи наш програм учинимо да Пирот буде бољи и у складу са тим смо одлучили да наш изборни слоган носи назив „ПИРОТ МОЖЕ БОЉЕ“.

OnlinePirot: Много се нових странака отворило у Пироту, биће “гужве” на гласачким листићима. Како оцењујете политичку ситуацију у Пироту?

Милан Петровић: Политичка разноликост је увек добра за демократско друштво у какво се ваљда и ми убрајамо. Кроз ту разноликост је веома битно да људи увиде и процене ко им нуди демагогију и нереална обећања, од оних који искреним и реалним намерама желе да свој град и села мењају на боље. Ми желимо да се бавимо реализмом, објективизмом и практичном реализацијом у свим областима друштвеног живота. Политичка ситуација у Пироту је претходних недеља добила нову димензију и видећемо како ће се то осликати на изборима. Ми не желимо да се бавимо другим политичким организацијама, већ искључиво гледамо да свој програм што боље презентујемо пироћанцима. То не значи да нећемо критиковати неке ствари које не иду у корист грађана Пирота, али у мери која доликује политичкој култури.

OnlinePirot: Какву кампању очекујете, да ли ће бити фер или ће бити и “удараца испод појаса”?

Милан Петровић: Очекујем фер и демократску борбу. Сви политички актери се међусобно добро познају и не видим разлога за екстреме у кампањи.

OnlinePirot: Који резултат би задовољио амбиције Српске Деснице у Пироту?

Милан Петровић: Наша победа ће се остварити не само уласком у Пиротску скупштину, већ онда када наш програм почнемо да примењујемо у пракси кроз институције.

OnlinePirot: Шта би сте желели да поручите читаоцима OnlinePirot портала?

Милан Петровић: Читаоцима вашег портала и свим пироћанцима желим пре свега добро здравље и да у овим условима поштују препоруке државе о здравственој заштити и безбедности због појаве корона вируса. Ово је ситуација где треба показати међусобну солидарност. Пироћанцима бих поручио да се мање баве политиком на националном нивоу, када су локални избори у питању, већ концентришу на локалне политичке листе и њихове носиоце. Да се што боље упознају са њиховим програмима и процене да ли и који је од понуђених најприближнији потребама наших грађана. На тај начин би се ослободили предрасуда о појединим кандидатима и организацијама, јер оне могу довести до заблуде приликом избора. Бирајте мудро!

Оставите Коментар