Министарство одбране Сједињених Држава објавило је прекид тестирања хиперсоничног оружја. Лансирање ракете у циљу провере оперативности елемената блока требало је да се обави на космодрому Кодиак код Аљаске.

Догађај је отказан због проблема са акцелератором. Нови датум тестирања није именован.

Војни стручњак, пуковник у пензији Виктор Баранец, потврдио је постојање “читаве гомиле” озбиљних проблема са квалитетом материјала ракете, њеним мотором и горивом.

Али чињеница да Пентагон није крио неуспех тестова, према речима посматрача „КП“, сведочи о неспособности америчких инжењера да реше војно-техничке задатке који су им додељени.

Десетине милијарди долара издвојених из америчког буџета у време када је Доналд Трамп био на челу ове државе не помажу у отклањању проблема.

„Њихове хиперзвучне ракете једва су брже од 5 махова. За руске дизајнере ово је „вртић“, ову брзину смо одавно прошли. За нас је лет наших пројектила брзином до 10 маха постао уобичајен. Осим тога, наша најновија хиперсонична ракета успела је да лети брзином од 28 маха“, рекао је Баранец.

Данас у области хиперсоничног наоружања Американци заостају 10-15 година за Русијом. И ова околност веома забрињава војну команду САД. Али она је још више забринута што су САД сада инфериорне у односу и на Кину у овој области, закључио је Баранец.

Оставите Коментар