У борби са наоружаним терористима који су својим деловањем угрозили државни суверенитет, а у циљу да њихове снаге најефикансије елиминише, војни врх је донео одлуку да подигне борбене дронове.

Свега неколико минута по наређењу, на небу изнад Пештера појављују се беспилотне летелице кинеске производње ЦХ-92А, које прецизно вођеним бомбама тешким 250 килограма неутралишу нервни систем терориста.

По овом сценарију, осмишљеном за здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем „Муњевити удар 2021“, припадници Војске Србије у недељу 27. јуна показаће своје способности. У маневрима на привременом војном полигону „Пештер“ само тог дана биће „задејствовано“ око 2.000 официра, подофицира и војника. То ће бити кулминација маневара који су почели у зору 16. јуна знаком за узбуну који је на ноге дигао око 15.000 припадника Војске Србије.

Иако се детаљи маневара на Пештеру сматрају поверљивим, засад је познато да ће војска први пут пред очима јавности дејствовати борбеним дроновима, али и системом ПВО „Панцир“ који ће своје цеви окренути према метама у ваздуху. Проверени руски чувар неба до сада је дејствовао углавном по циљевима по земљи, а јавности ће се први пут представити и паљбом по нисколетећим циљевима.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

У врху Војске Србије истичу да ће „Муњевити удар“ бити вежба која ће бити врхунац увежбавања јединица и технике ове године. Широкој и стручној јавности оружане снаге приказаће низ новитета из домена употребе савремене и технике из развоја.

  • Саставни део вежбе је и ноћно гађање на полигону „Пасуљанске ливаде“, хеликоптерски десанти и употреба усавршених средстава ратне технике. У маневрима на Пештеру учествоваће три модернизована тенка М-84, и читав арсенал оружја којима је удахнут нови живот – каже саговорник „Новости“ из Војске Србије.

Небом изнад Пештерске висоравни летеће готово све чиме располаже Ратно ваздухопловство. Окосницу ваздухопловних снага чиниће „мигови 29“, али и орлови и „супергалебови“ и сви типови хеликоптера. Највише се очекује од оклопних руских „летећих кочија“ Ми-35, али и француско-немачких „ербасових“ летелица Х145М.

Копнена војска своју силу приказаће преко свеже пристиглих руских тенкова Т-72, возила БРДМ-2, и проверених и модернизованих возила „бов“. Најефектнији део биће здружена паљба хаубица „нора“ и модернизованог ракетног система „Огањ“.

ПОЛОЖАЈИ НА ПОЛИГОНИМА

Вежба „Муњевити удар 2021“ траје од 16. јуна на полигонима широм Србије, а кулминација ће бити одржана у суботу на Пештеру. Тимови АБХО тест су полагали на Јастрепцу, Речна флотила на Тиси код Титела, а 5. батаљон Војне полиције на полигону „Орешац“. Припадници 3. и 4. бригаде заузели су положаје на Пасуљанским ливадама и Боровцу, а 3. батаљон војне полиције на „Међи“.

Р. Драговић

Оставите Коментар