Миодраг Милановић је прошле године објавио запажену књигу „Срби у позној антици и раном средњем веку”, а недавно се појавила и „Историја Ванала, Венеда и Бодрића”, ирског историчара Томаса Њуџента, историопис о Србима са севера Европе, коју је приремио и штампао у издавачкој кући Вандалија, специјализованој за наслове о древној српској историји.

У интервјуу за HelmCast Милановић се осврће на ова два наслова напомињући како је читатељство у држави први пут у прилици да нешто више и подробније сазна о Србима који су насељавали Балтик и територије данашње Немачке, Пољске и Чешке. Такође, даје увид у богатство писаних извора који сведоче о доласку на Балкан, у питању су, углавном, сиријски и грчки хроничари и историчари.

У разговору се осврће на неке заблуде као што су тврдње да су Срби наследници древних Винчанаца или да су заправо Илири, Готи, Гети итд. закључујући како за те тврдње нема основа.

Српски народ је древан народ, њихово име се прво помиње у историји индоевропљана и бесмислено је српску богату историју мешати са историјом било ког другог народа, поготово је присвајати како то раде неки псеудоисторичари.

Оставите Коментар