У Бугарској има политичара који су спремни да продају интересе сопствене државе како би од Брисела добили високе позиције, изјавио је бивши министар одбране лидер странке ВМРО БНД Красимир Каракачанов.

Он је за телевизију „НОВА“ као пример навео тренутни положај Бугарске у сфери енергетике.

С тим у вези, Каракачанов је подсетио шта се дешавало у земљи почетком 2000-их година када је Европска комисија (ЕК) обавезала Бугарску да одустане од четири блока нуклеарне електране „Козлодуј“ због непоштовања захтева безбедности. Подсећања ради, у периоду од 2001. до 2005. године на челу владе је био последњи краљ Бугарске (1943-1946. године) Симеон Сакскобурготски.

Према мишљењу бившег министра, једна од политичарки која је у замену за одустајање од националних вредности Бугарске добила позицију била је Меглена Кунева, која је 2002. године именована за место министарке за европска питања, а 2007. године за европску комесарку за зашту права потрошача.

„Блокови су били затворени за време владавине краљевске владе. Сада су опет дошли из иностранства да владају нама“, констатовао је Каракачанов.

Истовремено, политичар је подсетио да је Бугарска одлучила да одустане од ракета СС 23 током рада следеће владе – Ивана Костова, крајем 2001. године.

Како су тада медији известили, уништавање совјетског ракетног система ОКА 9К 714 догодило се уз финансијску подршку америчког Стејт департмента.

А сада не знамо где да узмемо новац за наоружање, додао је.

„Дошло је време да бугарски политичари морају да на крају крајева мисле о народу који их бира, а да Бугари почну да мисле о томе кога бирају“, закључио је.

Подсетимо, о потреби затварања четири блока први пут се говорило 1993. године. Прва два блока нуклеарке затворена су 2004. године, а трећи и четврти – 2007. године.

У Софију је у марту 2005. године допутовала делегација ЕК. Према писању медија, Сакскобурготски је подлегао наговарању ЕК да делује у складу са европским распоредом затварања нуклеарне електране у замену за обећање да ће убрзати процес приступања Бугарске Европској унији (чланица је ЕУ од 2007. године). Медији наводе да је бивши премијер можда узео у обзир и критике свог колеге, бившег грчког премијера Костаса Симитиса, једног од најјачих критичара „Козлодуја“.

Оставите Коментар