Недопустиво је да нам се дешава оно што се десило у случају компаније ,,Аеродром кетеринг Београд“ – да се напрасно домаћи радници српски држављани проглашавају технолошким вишком, да им се гази достојанство тако што им се информације о отказу шаљу СМС порукама и да се на њихова места експресно прима јефтина радна снага из Индије, изјавио је председник Српске лиге Александар Ђурђев.

  • Држава мора стати у заштиту ових људи и свих других српских радника, јер странци су данас ту, а сутра су на неком другом месту где ће имати већа примања, а наши људи остају овде и већ деценијама улажу своје животе у то да Србија као држава постоји и функционише – рекао је Ђурђев.

Он је истакао да не може неко бити проглашен технолошким вишком, ако се већ сутра на његово место доводи други радник и да је у овом случају очигледно дошло до бруталног кршења Закона о раду.

  • Да ли би наши радници могли да на овакав волшебан начин заузму места домаћих радника у Индији? Наравно да не би, јер Индија штити своје раднике и своју домаћу производњу. Поставља се питање где се српски радници могу осећати сигурно ако не у својој српској земљи, ко ће заштитити њихова радничка права ако не држава Србија?“ – подвукао је Ђурђев.

Председник Српске лиге позвао је надлежне институције да преиспитају ову одлуку и стану у заштиту закона и поштених и вредних радника.

  • Право на достојанствен рад је право које је гарантовано на највишем светском нивоу и део је Агенде 2030 Уједињених нација. Српски радник такође има право на достојанствен рад, а не да у својој земљи буде избациван са радног места као последње псето. Српска лига ће се доследно и категорички борити против овакве праксе, увек и свуда“ – закључио је Ђурђев.

Оставите Коментар