Македонски премијер Зоран Заев понудио је лидеру Либерално-демократске партије Чедомиру Јовановићу да буде саветник у македонској влади за регионалне односе и европске интеграције.

– Јовановић није коначно одговорио на понуду. Рекао је Заеву „ако то што хоћеш ти, хоће и Вучић, спреман сам, јер неће нико други решити наше проблеме – наводи добро обавештени извор београдског дневника.

Јовановић је чак понудио и стварање регоналне коалиције за мир, а Заеву је објаснио и како је то замислио – део коалиције би, објашњава неименовани саговорник „Блица“, требало да буде из Скопља, део из Сарајева, део из Београда, а свакако би и Црногорци били укључени.

– Та коалиција гурала би европску причу и договор Београда с косовским Албанцима. Нашао би се неки модел сарадње, а онда би се упутио предлог Европи да се процес европских интеграција убрза, да се не чека 30 година, јер ко зна где ће тада бити земље региона – каже исти саговорник листа.

Вишегодишњи добри односи Јовановића и Заева интензивирани су током референдумске кампање у Македонији, а након неуспеха Јовановић је изјавио да Србија не треба тенденцизоно да коментарише резултате референдума у Македонији, већ да јој помогне ако сме, наводи „Блиц“.

У тексту се напомиње да је Јовановић све време одржавао добре односе и са грађанском опцијом БиХ, као и да је подржао одлуку Жељка Комшића да се кандидује на изборима за члана Председништва те земље.

И Комсићу је представио свој план за регион, што је овај прихватио, наводи „Блиц“, додајући да и Заев и Комшцих сматрају да договор с косовским Албанцима треба подржати како би се дугорочно обезбедио мир на Балкану.

Упитан да потврди ова сазнања, Јовановић је београдском дневнику рекао да је регион одувек у његовом фокусу, али је избегао да одговори на конкретно питање.

– Проблеми су превазишли наше међусобне односе. БиХ и Македонија ће увек бити у мом фокусу. Не постоји ниједан унутрашњи проблем који није последица међусобних односа две или више држава. Ништа се овде не може решити ван регионалног контекста“, рекао је Јовановић.