Београдска гондола, која би требало да споји Ушће и Калемегдан, биће изграђена и завршена.

Ово је јуче најавио заменик градоначелника Горан Весић, истакавши да овај пројекат нема везе са Београдском тврђавом, те да ће бити реализован попут Трга републике, Трга Славија, Савског трга, Храма Светог Саве…

У марту 2019. године почели су припремни радови на обе стране Саве, када је на Калемегдану и Ушћу посечен велики број стабала, на местима где би требало да буду изграђене полазне, односно долазне станице будуће гондоле. Месец дана касније, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, издало је дозволу за овај пројекат. Тада је речено да ће се радови завршити исте године, међутим, уследила су археолошка истраживања и оштре критике јавности и стручњака који су апеловали да се одустане од градње жичаре.- Зид о коме причају они који су против овог пројекта није средњовековни, већ је изграђен двадесетих година прошлог века – рекао је Весић.

  • Приче да Београдска тврђава неће бити на листи УНЕСКО су нетачне, пошто она ни данас није на тој листи. Београдска гондола биће завршена, наставићемо са рестаурацијом Тврђаве и потпуно је обновити.

Показаће се да они који нападају пројекат нису били у праву.Како је раније најављено, траса гондоле између Ушћа и Калемегдана биће дугачка око километар, имаће 25 кабина и превозиће око 3.000 путника на сат.

Вредност овог пројекта, којим ће после изградње управљати ЈП „Скијалишта Србије“, процењена је на око 1,8 милијарди динара, а средства су издвојили Град Београд и Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Тада се говорило да би цена карте била око 400 динара.

Реконструкција тврђаве

Заменик градоначелника подсетио је да је до сада на простору Београдске тврђаве обновљено Мало и Велико степениште, плато око „Победника као и сама скулптура, Споменик захвалности Француској, чесма Мехмед-паше Соколовића. Такође, осветљене су зидине, за грађане је отворен Римски бунар и завршена је цела реконструкција Сахат куле и Сахат капије.

С. В.

Оставите Коментар