Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су му, на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку, „министри из Омана и Уганде, који су на списку Приштине да су признали независност Косова, рекли да никада то нису учинили“.

– Исто је рекао и министар из Лесота. Ја ћу са свима њима разговарати. Имам заказане разговоре са 84 земље, од 193. Није ми тешко, мени је то главна политичка активност. Низ билатералних састанака са онима који су признали независност Косова да ту одлуку преиспитају, односно да они који нису признали учврсте свој став – рекао је Дачић за Дневник РТС.

Он је навео да је, као и прошле године, и ове Србија протестовала због присуства делегације са Косова.

– Они злоупотребљавају мировну мисију на Косову и затраже путем Департмана за мировне операције пропуснице на којима пише “О“, што значи “остали“, “други“, који нису званично чланови УН, никакви функционери. Затражили су 41 пропусницу, а за њима иду три представника Департмана који контролишу шта раде – објаснио је Дачић.

Шеф српске дипломатије рекао је да је у питању злоупотреба институције, као и да је то „празна, лажна прича“.

– Ми ћемо остварити наше зацртане циљеве. У наредном циљу очекујемо да ће још земаља повући признање Косова, или јавно признати да они нису признали Косово – казао је Дачић.