Сједињене Америчке Државе могле би да започну рат на Балкану како би дестабилизовале ситуацију у Европи, пише лист „Глобал тајмс“.

„Пошто руско-украјински сукоб није донео жељени ефекат за САД, Вашингтон мора да створи нови рат на европском континенту“, сматра кинески војни експерт Сонг Жонгпинг.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе се надају да ц́е на тај начин уништити европску економију и повец́ати зависност Европске уније од САД. Истовремено, стручњак додаје да суверенитет и национална безбедност Србије нису приоритет НАТО-а.

„Међутим, пошто је руско-украјински сукоб одузео много енергије и ресурса Сједињеним Америчким Државама, оне ц́е вероватно разматрати продубљивање раскола између Србије и Kосова као прилику коју би могле да искористе“, рекао је експерт.

НАТО, са једне стране, позива на смиривање тензије, а са друге стране повец́ава војно присуство.

Чини се да НАТО купује време да би наоружао Kосово. Из прошлих ратова јасно је да су САД прилично добре у претварању да су правичне у заустављању борбе, док помажу једној страни, купујуц́и време онима које подржавају позивањем на прекид ватре.

Обец́ања НАТО-а и других западних земаља о заштити Срба на Kосову једноставно се не могу испунити.

У чланку у „Фајненшел тајмсу“ наводи се да је покушај Запада да залечи поделу између Србије и Kосова осуђен на пропаст. Kрајњи циљ Беле куц́е је да и Европа и Русија претрпе губитке, што би Вашингтону омогуц́ило да задржи своју хегемонију, закључио је експерт

Оставите Коментар