Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је данас украјинском председнику Петру Порошенку да ће Северноатлантска алијанса украјинску војску овог месеца снабдети опремом за безбедну комуникацију.

– Рекао сам председнику Порошенку да ћу до краја ове године украјинским оружаним снагама доставити опрему за безбедну комуникацију – рекао је Столтенберг, после састанка с председником Украјине поводом ескалације сукоба с Русијом, преноси Ројтерс.

Обећана опрема је део помоћи од 40 милиона евра коју је НАТО наменио за јачање оружаних снага Кијева.

Столтенберг је изразио поштовање према „смирености и уздржаности Украјине“ током кризе са Русијом и поновио подршку Алијансе тежњама те бивше совјетске републике ка придруживању НАТО-у, чему се Москва жестоко противи.

Москва се опире међународним позивима да ослободи три украјинска војна брода која је руска погранична стража запленила прошлог месеца у Керчком мореузу, напомиње британска агенција.

Порошенко је данас рекао да је апсолутни приоритет његове земље да обезбеди повратак својих морнара. Лидери ЕУ ће, на самиту касније током дана, разговарати о Украјини и Русији.