Не зна се шта је горе: токсичне супстанце или уранијум

Председник Комисије за утврђивање последица бомбардовања коју је основала Скупштина Србије, Дарко Лакетић се посебно осврнуо на утицај коришћења муниције са осиромашеним уранијумом на здравље људи после НАТО агресије. Он је прецизирао да је изузетна контаминација забележена на 117 локација и указао на токсичну радиолошшку компоненту коју садржи осиромашени уранијум.

Многе негативне ефекте је, како је напоменуо, тешко научно доказати, али и додао да нису гађани само војни објекти већ и еколошки ризична постројења попут петрохемијскок комплекса. Не зна се да ли су гори дуготрајни ефекти токсичних супстанци који су тада ослобођени или осиримашеног уранијума.

Лакетић је посебно указао на значајно истраживање које је спровела комисија италијанског парламента чији је комплетан материјал доставила Скупштини Србије. Мотив за њихову истрагу било је обољевање италијанских војника на КиМ који су се нашли у контаминираним зонама, где је доказано да је фактор средине у којој су се нашли утицао на боболевање од најтежих болести.

Управо су нано честице и микро честице узрок обољевања италијанских војника који су, за разлику од америчких војника, били без икакве заштите. Осим комплетне документације талијанског парламента са изјавама 300 сведока, добили смо и потврду блиске сарадње, а њихови тужилачки тимови су нам на располагању, рекао је Лакетић.

Оставите Коментар