Моравјецки је рекао да савезници Украјине морају да наставе са увођењем „разорног скупа санкција“.

Руске трупе ће „ускоро“ имати за циљ да заузму једну трећину Украјине, сматра пољски премијер Матеуш Моравјецки.

– Видим како се руске трупе прегрупишу, реорганизују. Мислим да ће они ускоро покушати да опколе украјинске снаге – посебно у региону Донбаса. А онда, пошто заузму једну трећину земље у Украјини, они ће желети да преговарају са ове… веома јаке позиције – рекао је он за ЦНН.

Моравјецки је рекао да савезници Украјине морају да наставе са увођењем „разорног скупа санкција“.

– Москва се плаши од дугорочних санкција – рекао је он и додао да се залаже за конфискацију њихове имовине и да се чини све што је могуће да престане да се купује руска нафту и гас.

И поред тога што су западни савезници већ увели оштре санкције, премијер је упозорио да је цена руске рубље у великој мери стабилна и да је то доказ да су „Путин и његови људи за сада у стању да промене фискалну политику, монетарну политику, финансијску политику на такав начин да су донекле имуни на санкције… бар у наредних неколико месеци“.

– Наредних недеља и наредних неколико месеци Русија је спремна за овај рат. Нисам баш сигуран да ли су Запад, да ли су Сједињене Државе, Европска унија и НАТО спремни… Наше јавно мњење ће се уморити од овог рата – рекао је он.

Моравјецки је такође упозорио да, док се „Украјинци боре лављим срцем“, Запад мора хитно да повећа снабдевање те земље оружјем.

– Морамо да помогнемо Украјинцима да бране своју земљу што је пре могуће. Наши дани су њихови сати, наше недеље њихови дани; треба им оружје овде и сада. Русија је велика земља, велика земља са много роба, сировина, ресурса… Имају велику војску. Због тога могу изнова и изнова да се прегрупишу и реорганизују – додао је он за ЦНН.

Оставите Коментар