Председник Праве Црне Горе Марко Милачић обратио се црногорским званичницима након одбијања НАТО-а да пружи тражену помоћ Црној Гори.

Писмо преносимо у целости:

Након што је Црна Гора прошле седмице НАТО савезу званично затражила хитну помоћ због епидемије корона вируса, тражећи милионе хируршких маски и рукавица, стотине хиљада наочара и визира, стотине хиљада хируршких хаљина и кецеља, стотине респиратора, бронхоскопа, ларингоскопе, аспираторе, ЕКГ апарате, дефибрилаторе и бројна друга медицинска средства, данас смо добили званичан одговор да од такве помоћи нема ништа, те се од цијелог НАТО-а јавила само чланица Холандија, понудивши да својим теретним авионом допреми одређену медицинску помоћ Црној Гори и то из – Кине.

Званичан одговор НАТО савеза на хитну молбу Црне Горе за помоћ стигао је из ЕАДРЦЦ – НАТО-овог Евроатлантског центра за координацију одговора на катастрофе у којем се каже: „Влада Холандије ће пружити подршку Црној Гори у организовању да се авионом пребаци лична заштитна опрема из Кине у Црну Гору.“

Ријеч је о до сада невиђеној јавној бламажи званичне Црне Горе која је годинама на сва звона, а нарочито у периоду кампање за улазак у НАТО, промовисала тезу о бенефитима чланства у НАТО савезу, у дијелу одговора на ванредне ситуације.

НАТО савез је овим чином показао право лице: да није ријеч о савезу за мир, како сами себе заједно са домаћим атлантистима представљају. У тренутку док им званична Црна Гора хитно тражи подужи списак медицинске помоћи, они нуде само авион и то за допремање медицинских средстава, не са њиховог Запада, већ из Кине.

Стога, питам предсједника Ђукановића, премијера Марковића, министра одбране Бошковића и министра спољних послова Дармановића, али и друге домаће позиционе и опозиционе НАТО лобисте да ли је ово НАТО солидарност о којој нам годинама причате? Да ли су авио-такси услуге НАТО савеза стратешка помоћ у тренуцима када тражите респираторе, ЕКГ апарате и милионе маски и рукавица?

Гдје вам је сада ваш НАТО? Гдје вам је сада, како волите да кажете, „НАТО кишобран“ да вас заштити од корона вируса? Шта сада имате да кажете када вас је ваш НАТО оставио на цједилу пред очима цијеле међународне јавности? Да ли вам је ово, домаћи НАТО партнери, захвалност НАТО савеза, што за њихове потребе константно шаљете наше војнике да широм свијета ризикују своје животе?

Да ли вас је срамота што НАТО неће да вам пошаље ни пешкире, простирке за кревете, убрусе и медицински алкохол, да не говорим о респираторима и бронхоскопима? Да ли вас је срамота када вас ваш партнер овако јавно испали? Да ли имате нешто да кажете у одбрану „најмоћнијег савеза у историји“, који вас није удостојио ни помоћи у убрусима?

Док се званична Црна Гора ослонила само на, овакве, партнере, у сусједној Србији, која је на прво мјесто ставила јавно здравље, а не политикантство, увелико стиже помоћ из Кине и Русије. Тако управо данас и сјутра у Србију стижу 11 авиона хуманитарне помоћи из Русије, а константно из Кине. Италија такође добија помоћ из Русије. Чак су и Сједињене америчке државе јуче добиле први контигент помоћи из Русије.

Ово показује да у временима великих криза озбиљне државе по страни стављају политику и геополитику, за разлику од званичне Црне Горе, којој је и у овим тешким временима на првом мјесту антируска и антисрпска политика, испред борбе против Корона вируса.

На крају, да ли су ово, Ђукановићу, ови респиратори које нећете добити од НАТО савеза, они респиратори на које сте рачунали када сте одбили помоћ у респираторима из братске Србије?

Оставите Коментар