Досовски кандидат за председника Србије Вук Јеремић похвалио се НАТО да је пензионисао 16 генерала и 300 официра, ратних хероја, показује транскрипт његовог говора одржаног у Сједињеним Америчким Државама

– Говорим вам о пензионисању или отпуштању 16 активних генерала и више од 300 официра. Могу вам рећи, имали смо ужасне притиске, реч је о одликованим официрима и херојима ратова деведесетих – каже се између осталог у овом документу насталом 2003. године на скупу у оргранизацији “Western Policy Center”, у коме су учествовали и НАТО генерали.
Уз то, Јеремић се тада америчким домаћинима похвалио да је „сарадња са Хашким трибуналом изузетно високо у агенди“, као и да је било битно и напорно „представити процес пензионисања и отпуштања генерала и официра као неполитички и приказати да нису отпуштени јер имају другачије погледе и ставове“.

Додатно је интересантно да је Јеремић у то време био на одслужењу војног рока у цивилној служби, који је мимо протокола обављао у председништву.
У једном моменту излагања, он то и потврђује:
– Заправо, ја војни рок служим овде кроз разговор са вама (смех) – наводи се у транскрипту.
Подсетимо, и открића Викиликса показују да је Јеремић тесно сарађивао и залагао се за улазак у НАТО, иако је у јавним наступима зарад стицања политичких поена просипао јефтину националистичку пропаганду.

Извор: Информер