Информације које је изнела дуго су скриване од јавности, а ми их вам сада преносимо у целости.

Током агресије НАТО против СР Југославије, под називом „Хуманитарна интервенција – милосрдни анђео“, командант француске авијације у НАТО, је изјавио : „Авијација је добила наређење да уништи живот у Србији“.

Љиљана Табаш, некадашњи опуномоћени министар Савезног министарства за иностране послове СР Југославије, овим речима започиње своје излагање о НАТО агресији.

 

Она је годинама документовала и прикупљала информације о трагедији која је задесила нашу земљу, а затим све то и објавила.

Информације које је изнела дуго су скриване од јавности, а ми их вам сада преносимо у целости.

Агресија НАТО против СРЈ, од 24. марта до 10. јуна 1999. године, извршена је грубим кршењем Повеље УН, основинх принципа међународних односа и међународног права уопште. Она је извршена ангажовањем готово свих расположивих војних потенцијала НАТО, игнорисањем улоге и кршењем мандата СБ УН и кршењем основног акта НАТО-а. Она је изазвала огромне људске жртве, хуманитарну и економску и еколошку катастрофу чијие се стравичне последице не могу ограничити ни временски, ни просторно. По свом интензитету, употребљреној војној сили и последицама, то је највећа и најдрастичнија агресија у периоду после Другог светског рата. Над СРЈ је обављено 25.200 борбених летова, бачено 25.000 тона експлозива.

Страдали су жене, деца, старци, путници у аутобусима и возовима, пролазници на мостовима. Погинуло је 2.500 особа, од чега 30 % су деца, а рањено преко 10.000 особа од чега преко 40 % деце.

Уништене су и тешко оштећене стамбене четврти, мостови, путеви, железничке пруге, рафинерије нафте, постројења хемијске индустрије, витални привредни објекти, телевизијски и радио релеји. Разорене су бројне здравствене и васпитно-образовне установе, културни објекти, цркве, манастири, гробља. Укупна материјална штета, према првим проценама, износи преко 100 милијарди долара.

Због свега изнетог, НАТО агресија представља злочин против мира и човечности и злочин геноцида. Влада СРЈ поднела је тужбу Међународном суду правде у Хагу против десет држава чланица НАТО, које су извршиле агресију бомбардовањем целокупне територије СРЈ, укључујући систематске, намерне нападе на цивилно становништво и цивилне циљеве.

САД најбоље познаје особине оружја са осиромашеним уранијумом, и свесно га користе у циљу изазивања дуготрајних патњи и последица по будуће генерације становништва. На основу бројних истраживања која су, након Заливског рата, објавили амерички институти, посебно Армијски институт за политику животне средине, неоспорно је утврђено да примена оружја са осиромашеним уранијумом доводи до контаминације, са трајним последицама по животну средину и локално становништво – појава тумора, оштећење имунолошког система, неруолошки проблеми, респираторне болести, оштећење бубрега као и проблеми репродукције код мушкараца и жена, итд.