ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова осврнула се на изјаву шефа НАТО да Алијанса неће дозволити да је терористи угрожавају из Авганистана.

НАТО жели да претендује на улогу у осигуравању безбедности у свету, али представља деструктивну структуру, рекла је она и додала да је тај савез изгубио контролу над самим собом.

Подсетимо, Столтенберг је рекао и да не зна шта је од оружја и технике Алијансе уништено приликом повлачења.

– Нешто је уништено, а нешто је и остало – рекао је он.

Захарова је на Телеграму написала да то подсећа на комични монолог из филма „Полицијска академија“.

– НАТО је војно-политички блок самоуверености и деструкције прохујао са вихором. Изгубио је оријентацију у простору и чак контролу над самим собом, а при томе претендује на неку улогу у осигуравању међународне безбедности – написала је она.

Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана (организација проглашена терористичком и забрањена у Русији) на велике градове у време када су америчке снаге почеле са повлачењем.

Они су 15. августа заузели председничку палату а дан касније представник политичког крила покрета Мухамед Наим је изјавио да је рат у Авганистану завршен, а да ће начин руковођења земљом бити формулисан ускоро.

Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“. Портпарол политичке канцеларије Талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.

Потпредседник Амрулах Салех изјавио је да је према уставу он постао шеф државе и позвао је на оружани отпор талибанима.

Оставите Коментар