Булатовић је у нападу на Генералштаб у ноћи између 29. и 30. априла 1999. остао без обе ноге и једва преживео. Тачно су знали да ће после првог удара тамо изаћи надлежне службе и онда су опет гађали са циљем да побију цивиле, каже Булатовић

Ратко Булатовић, бивши помоћник начелника Штаба цивилне заштите града Београда, који је у бомбардовању наше земље пре 19 година изгубио обе ноге, тврди да је НАТО пакт намерно убијао цивиле у Србији.

Булатовић је у ноћи између 29. и 30. априла 1999, приликом бомбардовања зграде Генералштаба у центру престонице, остао без обе ноге.

NATO JE NAJVEĆE ZLO! Ratko Bulatović, žrtva bombardovanja kaže: Oni su  1999. NAMERNO UBIJALI CIVILE U SRBIJI! - Informer

Био сам пресечен напола! Обе ноге разнесене изнад колена. Они који су се затекли на лицу места мислили су да сам мртав

На годишњицу почетка злочиначке агресије Булатовић за Информер каже да се и дан-данас одлично сећа те језиве пролећне ноћи.

  • Kолега и ја смо те ноћи били на осматрачници на Бежанијској коси, кад нам је јављено да је бомбардован Генералштаб на ћошку Немањине и Улице кнеза Милоша. Стигли смо тамо после седам-осам минута, а сцену коју смо затекли нећу заборавити док сам жив. Два момка су погинула у колима док су у Немањиној улици, у смеру од Железничке станице ка Славији, чекали на семафору. Језиво! Два млада невина живота тек тако угашена. Ни криви ни дужни. Једини њихов грех је што су се у погрешно време нашли на погрешном месту – подвлачи Булатовић и са огорчењем у гласу присећа се како му је, тек што се паркирао испред Генералштаба, стигло упозорење из штаба: „Склањајте се брзо одатле, следи нови удар.“

Захвалан сам Богу и држави

Ратко Булатовић се труди да води што је могуће нормалнији живот. Дочекује нас на вратима свог стана. Није дозволио да га задобијене повреде униште, да плаче над судбином. Не заборавља ко му је помогао.

  • Морам признати да се држава изузетно коректно понела према ратним војним инвалидима. Мени су изашли у сусрет за ортопедска помагала и набавку протеза и колица. После несреће сам отишао у инвалидску пензију. Трудим се да, колико је то могуће, водим нормалан живот. Наравно, није лако, а било је и изузетно тешких тренутака. Ипак, после свега сам захвалан Богу што сам жив – закључује Булатовић.
  • Нисам, нажалост, имао времена јер су бомбе почеле да ударају у Генералштаб буквално после неколико секунди. Чуо сам две јаке детонације. Силина удара ме одбацила неколико метара! Покушао сам да преко ‘мотороле’ позовем помоћ, али сам се онесвестио. Себи сам дошао тек сутрадан после поднева у шок соби Ургентног центра. Тада сам и сазнао да сам остао без обе ноге. Тај шок и неверицу не умем да препричам и објасним… – присећа се Булатовић.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Са ове временске дистанце, Булатовић каже да може само Богу да захвали што је преживео.

  • Повреде које сам доживео биле су ужасне. Био сам буквално пресечен напола! Обе ноге су ми разнесене изнад колена. Они који су се затекли на лицу места мислили су да сам мртав. Онда је неко приметио да дајем знаке живота. Ватрогасци су ме брзо стрпали у своју „ладу ниву“ и одвезли ме у Ургентни. Да сам стигао само који минут касније, вероватно не бих преживео јер бих искрварио. И сами лекари су се чудили како сам преживео – наводи Булатовић.

Он посебно наглашава да је НАТО имао јасну и недвосмислену намеру да убија цивиле јер је поједине циљеве, баш као и Генералштаб те кобне ноћи, гађао по неколико пута у размацима од по свега двадесетак минута.

Свесно убијање

  • Њихови команданти су добро знали како функционишу наше службе, од ватрогасаца преко Хитне помоћи, до Штаба цивилне заштите и свих осталих градских служби. Они су тачно знали да ће после напада на одређени циљ на лице места одмах изаћи све неопходне службе. Kада се то има у виду, онда се њихова одлука да два и више пута бомбардују исте циљеве у кратким интервалима може тумачити само као злочиначки чин са циљем да се побију цивили – закључује Булатовић.

У агресији убијено више од 2.500 људи

Полагањем венаца широм земље данас се обележава 18 година од НАТО бомбардовања Србије, које је трајало 78 дана, од 24. марта до 10. јуна 1999. године! За то време убијено је најмање 2.500 људи, а више од 12.500 је рањено.
Председник Србије Александар Вучић предводиће данас у Алексинцу централну државну церемонију поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији.

Оставите Коментар