Иако је током НАТО бомбардовања Југославије страдало око 2.500 цивила, а повређено око 6.000 недужних људи, међу којима и 2.700 малишана, све то према незваничним подацима, ђаци у Србији уче да је реч о мирољубивој организацији која има за циљ да помири зараћене стране.

На часу географије за шести разред, емитованом преко РТС 10. априла, предавач је НАТО приказао као „војну заједницу чији је циљ решавање спорова између зараћених страна“. Овакав начин представљања организације која је Србију 78 дана бомбардовала наишла је на револт великог броја родитеља, али и шире јавности.

Историчар Миладин Милошевић каже за Kурир да не зна ни за један случај у свету где је НАТО успоставио мир без војне интервенције.

– Наше искуство говори потпуно другачије од оног како се представља у лекцији. Видели смо како мирнодопска интервенција изгледа. Још не знамо тачан број жртава НАТО бомбардовања, односно колико је жена, деце и других цивила страдало. Задатак историје је да покаже како су се неке ствари десиле и опасно је на овај начин искривљавати стварност – каже Милошевић.

И министар просвете Младен Шарчевић револтиран је оваквим једностраним видом представљања НАТО организације, због чега је, како каже за Kурир, тражио хитну смену одговорних.

– Због интервенције која се догодила без сагласности Савета безбедности УН, Срби имају право да НАТО доживљавају на другачији начин. За овај пропуст одговоран је Завод за унапређивање образовања и васпитања, који је задужен за наставни план и програм. У вези са овим сам наложио да се хитно провере сви уџбеници, али и да се хитно промени особље које прати наставне планове и издаваче за националне програме – каже Шарчевић.

Златко Грушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања, у четвртак није био доступан за коментар јер, како је рекао, „има онлајн конференцију“.

Оставите Коментар