НАТО спроводи политику „отворених врата“ што се тиче пријема нових чланица, али очекује да се Украјина усредсреди на унутрашње реформе и развој сопствене одбране у складу са стандардима Алијансе, изјавио је портпарол НАТО-а коментаришуц́и недавне изјаве украјинског председника Владимира Зеленског.

  • Украјина је драгоцен и дугорочан партнер НАТО-а, а последњих година постигли смо напредак и у политичком дијалогу и у практичној сарадњи. НАТО спроводи политику отворених врата у погледу чланства у Алијанси, савезници су посвец́ени својим одлукама усвојеним на самиту у Букурешту 2008. Истовремено, очекујемо да Украјина настави да се фокусира на унутрашње реформе, консолидује своје демократске институције, учврсти владавину закона и развија своје одбрамбене способности у складу са стандардима НАТО-а – објаснио је портпарол НАТО-а.

Он је нагласио да „НАТО чврсто подржава суверенитет и територијални интегритет Украјине. Савезници не признају и нец́е признати незакониту анексију Крима од стране Русије и настављају да буду озбиљно забринути због континуиране дестабилизације на истоку Украјине од стране Русије, укључујуц́и недавно нагомилавање војске и наставак кршења прекида ватре“.

Додао је да ц́е Алијанса „наставити да подржава Украјину у јачању потенцијала оружаних снага, као и промовисањем ширих реформи које помажу земљи да напредује у евроатлантским тежњама“.

Раније је Зеленски разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о погоршању безбедносне ситуације у Донбасу и изјавио да је Северноатлантска алијанса једини пут ка окончању сукоба у Донбасу. Он је истакао да ц́е украјински Акциони план за чланство у Алијанси представљати „прави сигнал за Русију“.

Оставите Коментар