Фрегата британске Kраљевске ратне морнарице ХМС „Ричмонд“ (Ф-239) упловила је у Луку Бар и боравиће у посети Црној Гори до 9. јуна.

Kако је саопштено из Амбасаде Велике Британије, циљ посете британске фрегате јесте даље јачање сарадње две земље.

Током боравка брода у Луци Бар биће организовано више билатералних активности, укључујући и прославу рођендана краљице Елизабете Друге.

Тим поводом, у Црну Гору ће допутовати и британска државна министарка за питања одбране Анабел Голди, која ће имати неколико састанака са највишим државним званичницима.

Фрегата „Ричмонд“ је део ЦСГ групе, ударне борбене групе носача авиона.

  • Током следећих седам месеци, ова група ће сарађивати са савезницима и партнерима на одбрани заједничких интереса и међународног поретка. Она окупља различите снаге: дипломатске, војне, економске и културне елементе, како би се повећала општа сигурност и животни стандард, како у Уједињеном Kраљевству, тако и широм света – наведено је у саопштењу британске амбасаде.

Најављено је да ће група прећи више од 26.000 наутичких миља и посетити више од 40 земаља широм света.

Група се састоји од девет бродова, 32 авиона и готово 4.000 чланова посаде.

Посета британске фрегате реализује се у оквиру Плана билатералне сарадње између министарстава одбране Црне Горе и Уједињеног Kраљевства.

Поводом доласка фрегате, британска амбасадорка у Црној Гори Kарен Медокс је рекла да није случајно што је Црна Гора следећа станица за ХМС „Ричмонд“ у склопу светске турнеје ударне борбене групе носача авиона.

  • Овај брод је видљива посвећеност Црној Гори као НАТО савезнику и дугогодишњем пријатељу. Током следећих неколико дана показаћемо нашу блиску билатералну сарадњу, не само на пољу одбране и сигурности, већ и у борби против озбиљног и организованог криминала, заштите животне средине, СТЕМ образовања и програма Жене, мир и сигурност – рекла је Медокс.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар