Столтенберг: НАТО има процедуре које осигуравају да сви они који раде са класификованим подацима у НАТО морају да задовоље његове стандарде
Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг поручио је да ова алијанса не жели Србе на челу безбедносних служби у Црној Гори!?

Столтенберг је нагласио да је Северноатлантској алијанси битно да шеф безбедносних служби у Црној Гори ‘задовољи сигурносне критеријуме’ и подсетио на покушај такозваног државног удара уочи избора 2016. године.

Страни фактори неће утицати

На питање РТЦГ да ли је стога за НАТО прихватљиво да представници просрпских партија буду на челу обавештајних служби, Столтенберг је одговорио да ‘сигурносни критеријуми’ морају бити задовољени ко год био на власти.

  • НАТО има процедуре које осигуравају да сви они који раде са класификованим подацима у НАТО морају да задовоље његове стандарде. НАТО ради све да сигурносни критеријуми буду задовољени и то важи за све, па и за Црну Гору ко год био на власти, зато што је то захтев који све земље морају да задовоље… – рекао је Столтенберг, истичући да је упознат са изазовима са којима се суочава Црна Гора.
  • Видимо да је и у изборној кампањи било дезинформација и покушаја хибридних претњи против Црне Горе, као и покушај државног удара у Црној Гори на прошлим изборима… То је разлог зашто НАТО ради заједно са Црном Гором и савезницима како би се изборили са претњама и сајбер-нападима и наставићемо да радимо са Црном Гором – подвукао је Столтенберг.

Kоментаришући ове наводе, посланик коалиције ‘За будућност Црне Горе’ Марко Kовачевић истиче да су кадровска питања само ствар договора унутар нове власти.

  • Мислим да је Столтенберг говорио о општим местима, али то никако не значи да он или било ко други може да кадрира у новој власти у Црној Гори. Међународне обавезе Црне Горе су јасне и оне ће бити испуњаване од стране нове власти. То је једина сфера у којој Столтенберг може да има односе са новом влашћу и једино о чему заиста треба и може да брине. А кадрови и кадровска питања јесу ствар договора унутар нове власти и обавезе да се изборна воља грађана испоштује – објашњава Kовачевић.

Само демократски

Политиколог Владислав Дајковић сматра да је Столтенбергова изјава порука да ће Србима у новој власти бити ограничен приступ и маневар у оквиру министарства спољних послова, па самим тим и у структурама безбедности.

  • Ипак, Столтенберг мора да зна да је Црна Гора независна и суверена земља и да ћемо у њој одлучивати управо на бази онога што они стално спомињу и чега су им уста пуна, а то је демократија. Ако су Демократски фронт и српске снаге освојиле већину на овим изборима, онда им сходно механизму пропорционалности припада 66 посто учешћа у власти и у том правцу треба ићи ма шта други причали. Столтенберг не треба да се меша у унутрашња питања Црне Горе. Хвала, дакле, Столтенберже, али знамо ми и сами како ћемо, а ти гледај да се извиниш за оне бомбе које је НАТО пакт 1999. године сејао по Црној Гори – закључује Дајковић.

Оставите Коментар