Упркос све већем војном присуству и ратним играма у Источној Европи, питање је да ли НАТО трупе стациониране у региону долазе као савезници или непријатељи заиста зависи од Русије, инсистирао је шеф блока предвођеног САД-ом.

Јенс Столтенберг, генерални секретар организације, рекао је у уторак шпанском листу Ел Мундо да је отворен за дијалог са Москвом, али и да је припремљен за непријатељства. У коментарима цитираним у руским медијима, он је инсистирао да „морамо да пошаљемо јасан сигнал Русији. Ако желе сукобе, ми смо спремни. Ако желе да сарађују, биће нам драго. “

Према војном шефу, Русија је „наш сусед. Они имају интересе – морамо избегавати инциденте, посебно на границама. “

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Његови коментари долазе само један дан након што је члановима блока рекао да треба да издвоје више средстава за повећање свог присуства на руским границама. На конференцији за штампу у понедељак, рекао је да планира да предложи „повећање финансирања за наше основне активности задржавања и одбране“. Додао је да ће „ово подржати распоређивање наших снага и борбених група на источном крилу алијансе, као и ваздушне патроле, распоређивање морнарица и вежбе“.

Москва је више пута упозоравала да ове ратне игре представљају претњу безбедности у региону и да могу довести до катастрофалног сукоба Русије и Запада. У децембру је заменик министра одбране земље Александар Фомин рекао новинарима да је прошле године „активност ваздушних и поморских снага [НАТО-а] значајно порасла и да се ситуације које могу довести до озбиљних инцидената све више појављују“.

Истовремено, шефови НАТО-а рекли су да су њихови пилоти прелетели најмање 350 налета као одговор на руске војне маневре. „Последњих година видели смо повећан ниво руске војне ваздушне активности близу граница Алијансе“, рекла је портпарол НАТО-а Оана Лунгеску.

„Увек смо на опрезу.“

Оставите Коментар