Владике из Америке праве цркву унутар цркве! Како „Ало!“ сазнаје, група епископа СПЦ на територији САД, предвођена владиком западноамеричким Максимом и источно-америчким Иринејом (Добријевићем), пре десетак дана формирала је посебан Епископски савет СПЦ за Сједињене Америчке Државе. Тај савет донео је и сопствени устав и сва неопходна акта, али такав орган није добио одобрење да буде формиран и за деловање од Сабора СПЦ, као највишег црквеног тела, као ни од патријарха и Синода.

Да је реч о НАТО пројекту цепања СПЦ и њеног систематског урушавања, као једне од институција у које српски народ има највеће поверење, али и прве цркве која је принципијелно и категорично стала на страну Московске патријаршије након ескалације црквеног проблема у Украјини, сведочи податак да је у формирању поменутог епископског савета водећу реч водила група америчких адвоката, уз пристанак и одобрење епископа Максима, Иринеја Добријевића и владике Лонгина.

Верски аналитичар Жељко Ињац наглашава да овај епископски савет, због чињенице да је донео и сопствени и посебан устав, сада функционише као посебна црква у односу на СПЦ.

  • Владике Максим и Иринеј Добријевић су овим поступком практично укинули СПЦ у Америци. А то што су урадили јесте заправо освета патријарху Иринеју за иницијативу да се поново направи свеправославни сабор на коме би се ограничило деструктивно деловање цариградског патријарха Вартоломеја, кога подржава Америка. Проамеричке владике Григорије, Максим и Амфилохије желе да смене проруски оријентисаног српског патријарха и да ослабе епископа Иринеја Бачког. Максим је духовно чедо пензионисаног владике Атанасија, чија су оштра писма упућена патријарху Иринеју недавно осванула у медијима. У писмима Атанасије неприлично и нехришћански напада патријарха Иринеја бранећи свог ученика Максима – коментарише аналитичар.

Кад Добријевић намирише паре…

Иринеј Добријевић, епископ источно-амерички, у црквеним круговима важи за владику „који може са другог континента да намирише паре“. Тако недавно никог није изненадила веста да је – док су се Срби молили на згаришту цркве у Њујорку и масовно уплаћивали новац за обнову те пожаром уништене светиње – владика два милиона долара уложио у своју нову резиденцију. Обнова Цркве Светог Саве у Њујорку, за коју је лично задужен, закључили су парохијани након тога, на последњем му је месту. Од пожара је прошло више од три године, огроман новац за обнову стигао је из целог света, али радови на санацији штете једва да су се померили са мртве тачке.

Избачен са факултета због Дарвина

Синод СПЦ недавно је једногласно донео одлуку о разрешењу владике западноамеричког Максима на Православном богословском факултету. „НАТО група“ владика покушала је да око тога подигне узбуну у јавности, али патријарх Иринеј је у једном писму објаснио да је одлука о Максимовом разрешењу донета и на мајском Сабору СПЦ, на ком је једна седница била посвећена њему и када су владике осуђивале његову подршку Дарвиновој теорији и што лоше утиче на студенте.

  • А епископ и његови пријатељи нису у циљу одбране тада рекли ни реч. Нажалост, владика Максим и даље срља кривим путем – објаснио је патријарх у том писму.

С. Ш.

Оставите Коментар