Ловци “јурофајтер” (еурофигхтер) немачког ратног ваздухопловства биће распоређени у Румунију у оквиру НАТО појачане ваздушне контроле током фебруара и марта.

Авион и посаде ће спровести мисију са италијанским ваздухопловством у оквиру постојеће „Плуг & Фигхт“ мисије.

Према овдашњем НАТО-у, у оквиру концепта „Плуг & Фигхт“ мали контингент особља и авиона из једног савезника спроводи операције са другим савезником, пристајањем на постојеће структуре, чиме се даље развија интероперабилност током распоређивања.
-Изузетно иновативан концепт, операције ‘Плуг & Фигхт’ су спроведене између немачких и британских ваздушних снага раније у Румунији, као и током Балтичке ваздушне полиције у Литванији и Естонији.

Планирана сарадња између италијанских и немачких ваздухопловних снага омогућиће посади јурофајтера и помоћном особљу из две земље да блиско сарађују на покретању побољшаних мисија ваздушне контроле. Ова врста догађаја нуди стварну корист свом особљу НАТО-а, као и унапређење интероперабилности савезника, изградњу поверења и практиковање основних комуникацијских процедура.

Италијански и немачки ловци QРА одржаваће истовремено време реакције и обезбедиће 24/7 приправност за НАТО, али ће додатни авиони и особље понудити „додатну отпорност“ Алијанси, кажу у НАТО-у.

Оставите Коментар