Министарство одбране Румуније намерава да обнови, модернизује и прошири авио-базу на обали Црног мора у складу са стандардима НАТО-а. За ово је ресор спреман да издвоји из буџета 2,5 милијарде долара у наредних 20 година, јављају румунски медији

Пројекат предвиђа изградњу нове писте за војне авионе, хангаре, складишта гаса, стрељане и административне зграде, као и стамбене блокове за породице војника, укључујући обданишта, основне школе, супермаркете, спортске објекте и болнице.

База која обухвата део међународног аеродрома “Михаил Когелничану”, налази се на око 30 километара од највеће морске луке Румуније Костанце. У периоду извођења борбених акција у Авганистану и Ираку, америчко Ратно ваздухопловство користило је ову румунску базу као транзитну и сада се тамо налази око 500 америчких војника, као и одред британских авиона.

Пентагон је намеравао да уложи у обнову ове базе 22 милиона евра, али су америчке власти повукле финансирања једног броја иностраних пројеката, укључујучћи овај и преусмерили новац на изградњу зида на граници са Мексиком.

Према плану Министарства одбране Румуније, након модернизације и проширења база би могла да прима вишенаменске ловце Ф-16 које користи румунска авцијација, као и Ф-35 држава НАТО-а. На бази ће моћи да се базира до 10.000 војника.

Оставите Коментар