Време истиче како би се са Русијом спасио кључни споразум о нуклеарним ракетама, изјавио је за ББЦ генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је обећао „одмерен, одбрамбени“ одговор ако Русија не буде поново поштовала одредбе споразума до 2. августа, који представља крајњи рок.

„Морамо бити спремни за свет … са више руских ракета“, рекао је Столтеберг.

Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) постигнут је између САД и СССР 1987. године. Амерички председник Доналд Трамп најавио је у фебруару да ће САД обуставити своје обавезе према ИНФ, оптуживши Русију да крши његове одредбе.

Русија је порекла те тврдње, али је убрзо након тога обуставила своје обавезе и најавила планове за развој нових система наоружања, навео је ББЦ.

У интервјуу британском јавном сервису, Столтенберг је рекао да су руске ракете, за које каже да „јасно крше уговор“ – нуклеарне, мобилне, веома тешке за откривање и способне да стигну у европске градове у року од неколико минута.

„То је озбиљно. Споразум ИНФ је био камен темељац у контроли наоружања деценијама и сада видимо крај уговора“, рекао је он.

Оставите Коментар