Северноатлантска алијанса могла би да се „нађе у озбиљном проблему“ јер Запад исцрпљује своје залихе оружја слањем истог Украјини, упозорио је војни аналитичар Шон Бел.

Бел је за „Скај њуз“ рекао да НАТО „никада није планирао“ за сукоб „ове величине и размера“ и да би могао да има проблема са одржавањем тренутног нивоа подршке.

„Ниједна појединачна нација није у стању да пружи такав ниво подршке. Морате то учинити колективно“, рекао је Бел.

Према његовим речима, Русија је мобилисала своју индустрију како би попунила залихе авиона на сличан начин на који је то урадила Британија током Другог светског рата, али упозорио је, Запад није учинио исто.

„Празнимо своје војне залихе. На крају, то није одржива опција ако овај сукоб потраје годинама. Мораћемо да смислимо поуздан план да покренемо националну индустрију како бисмо Украјини обезбедили количину и квалитет оружја које јој је потребно да победи“, оценио је експерт.

Сједињене Државе и НАТО послали су Украјини оружје вредно милијарде долара и најављују испоруке још. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је прокоментарисао да је Алијанса већ директно укључена у сукоб, не само кроз слање оружја и муниције већ и кроз обуку украјинских војника на својој територији.

Москва је још раније упозорила Запад да слањем војне помоћи продужава сукоб.

Оставите Коментар