Влада у Софији позива на дипломатско решење украјинске кризе, јачање сопствене војске.

Бугарска је „лојални савезник у НАТО-у“, а јединство алијансе је најбољи одговор на актуелну кризу око Украјине, рекао је премијер Kирил Петков у среду, усред супротстављених извештаја о учешц́у Софије у јачању америчке војске у источној Европи.

Петкова влада гласала је у среду да следи „бугарску стратегију“, за смањење тензија између НАТО-а и Русије, укључујући „апсолутно све опције за решавање овог спора дипломатским путем“, наводи државна новинска агенција БТА.

Стратегија ће се заснивати на обнови бугарске војске, рекао је Петков.

Министар одбране Стефан Јанев објаснио је да ће „главни приоритет“ бити улагање у изградњу батаљонског борбеног тима, јединице од око 1.000 војника.

Јанев није желео да коментарише извештаје Бугарског националног радија, да Софија неће прихватити распоређивање 1.000 америчких војника на свом тлу али да би уместо тога била у реду, са француским трупама.

Ово је рано у среду известила дописница БНР из Брисела Ангелина Пискова, која је цитирала „добро обавештени дипломатски извор“.

Министар је рекао да се о томе није разговарало на политичком нивоу, наводи БНР.

Локални медији су пренели да је Јанев посланицима рекао и да се бугарски војници неће борити у Украјини без одобрења парламента, за шта он „не очекује”.

Раније у среду, ЦНН је известио да Бугарска, Мађарска и Румунија преговарају са САД да прихвате по 1.000 америчких војника, као део напора Вашингтона, да „увери“ чланице НАТО-а у источној Европи и „одврати“ од наводне руске инвазије на Украјину.

Америчка обавештајна служба најављивала је такву инвазију од краја октобра, иако је Москва то одбацила као „лажне вести“.

Говорећи у уторак пред парламентарним одбором за одбрану, Јанев је рекао да се ни Русија, ни било ко други, не спремају за инвазију на Бугарску и позвао посланике да „смање тензије, престану да читају страну штампу и престану да спекулишу“.

Оставите Коментар