Америка, тачније НАТО прави једну од највећих војних база у Северној Македонији и то на месту које је некада доживотни председник СФРЈ Јосип Броз Тито!

Наиме баш на месту где је Југословенска Народна Армија, 1963. године у највећој тајности, започела са организовањем и опремљивањем великог ненасељеног простора између Титовог Велеса, Штипа и Неготина и градњом војног полигона „Криволак“ НАТО и Америка градиће нову војну базу. Како се сазнаје та војна база биће већа и боље опремљенија чак и од чувеног Бондстила на Косову. „Кривовлак“ је пуштен у употребу 6 година касније, тачније 1969. године и био је највећи полигон у СФР Југославији.

Војни полигон „Криволак“ заузима површину од 22.564 хектара, односно 22 км у правцу север-југ и 18 км у правцу исток-запад. Овај војни полигон имао је свих могућих теренских услова: шумских предела, пешчаних ридова (имитација пустиње) и река Вардар за активности на води, што даје идеалан простор за војне вежбе пешадије, оклопне јединице, ПВО, АБХ одбране, инжинерије итд.

Дакле војни полигон Криволак је омогућавао армији и војницима да тренирају у реалним „ратним“ условима.

Према натписима медија НАТО ће око 50 милиона евра НАТО је спремио за модернизацију некада највећег војног полигона ЈНА – у војну базу Криволак, коју тренутно користи управо НАТО. У исто време најављена је и могућност изградње нове базе у Куманову.

Ницање нових база Алијансе у окружењу Србије Љубан Каран, официр КОС-а у пензији, види као очекиван потез. Он није изненађен ни идејом да и Македонија званично добије НАТО базу, посебно када је реч о полигону Криволак.

– На том полигону се могу симулирати сви временски и теренски услови: равница, пустиња, брда, воде… Њих тај терен занима и готово сам сигуран да ће ту да оснују базу. Ту постоје идеални услови за обуку НАТО снага и то не само за Европу, него и за Африку, Азију, јер је могућа симулација и пустињских услова борбе – објашњава Каран који сматра да је база НАТО-а у Македонији реална ствар, а где ће се баш налазити у Криволаку остаје да се види.

Друга, повољна ствар за изградњу НАТО базе у том делу Македоније је, према Карановим речима, и та што им је врло близу аеродром који могу да користе неограничено. Ипак оно што свима боде очи је близина нове НАТО базе Србији и ваздушно је врло близу Ниша где је смештена хуманитарна руска база. Криволак је смештен у средишњем делу Републике Македоније, а од најближег већег града Кавадараца удаљен је 20 километара североисточно.

Смештен је у долини реке Вардар, у средишњем делу Тиквешке котлине. Насеље је на приближно 140 метара надморске висине, у равничарском подручју. Локална клима је измењена континентална са значајним утицајем Егејског мора, што значи да су лета веома топла.

Чињенице показују колико је Кривовлак важан: ЈНА га градила у највећој тајности од 1963. до 1969., зову га „небрушени дијамант“, налази се у Тиквешкој долини, између централне и јужне Македоније, најближи градић Кавадарци удаљен више од 20 километара, дужине је 22 километра, ширине 18 километара, складиште је велике количине различитог тешког наоружања и убојног материјала, користиће се прави бојни отрови, хемијско оружје попут сарина и иперита (користили га терористи у Сирији и Ираку), амерички авиони А-10 гађаће мете са муницијом са осиромашеним уранијумом, тестираће нове бомбе и мине, 2009. македонска влада понудила га Американцима уз одређену ренту, али су они одбили понуду.

Оставите Коментар