РУСКА инвазија на Украјину неће бити заустављена без интервенције НАТО-а, оценио је бивши командант НАТО-а у Европи генерал Весли Кларк, преноси пољски портал ТВП.

По њему, западни лидери треба да се присете сукоба у Босни, где је интервенција Алијансе зауставила рат.

Кларк је позвао на интервенцију НАТО-а током онлајн дискусије коју је у понедељак организовао истраживачки центар Атлантског савета о ситуацији у Украјини. Он је навео да Русија има превелику предност у ватреној моћи, а да оружје до Украјине стиже преспоро и да га има премало.

– Пошто то не можемо испоручити и не можемо толерисати пораз Украјине од Русије, гледајући однос снага и губитака, и чињеницу да нећемо испоручити авионе и обезбедити ПВО, о чему заиста разговарамо? – упитао је Кларк.

Он је тренутну ситуацију упоредио са оном током рата у бившој Југославији и агресије НАТО-а.

– Тек када је Милошевић схватио да је дошао до краја онога што може да уради војно, почео је да жели дипломатско решење. Чини ми се да морамо да размишљамо о незамисливом – рекао је пензионисани амерички војник.

– Време је да се вратимо на лекције које смо научили. Хајде да интервенишемо код НАТО-а. Хајде да то објавимо, хајде да уђемо тамо и кажемо Русији да стане, и хајде да је зауставимо. Не можемо је зауставити без интервенције НАТО-а – додао је Кларк.

Други учесници дискусије, укључујући још једног бившег команданта НАТО-а у Европи, генерала Фила Бридлава, такође су указали на недовољну помоћ Украјини, укључујући када је реч о противваздушној одбрани, постулирајући њено повећање.

Генерал Кларк је био врховни командант савезничких снага у Европи (САЦЕУР) од 1997. до 2000. године, а 1999. командовао је НАТО агресијом на СРЈ.

1 KОМЕНТАР

  1. Čiko ludi, Milosevica je trebalo osuditi pred nasim sudovima i streljati po kratkom postupku zbog veleizdaje. Nigde za vreme rata od 1991 do 1995 nije poslao sluzbenu srpsku vojsku, izdao je i bosanske i krajiske Srbe proklet bio.
    A sto se tice NATOa da smo ratovali kako treba ugasili bi vas mi jos devedesetih.
    Rusija?
    Ma idi bre čiča🤣🤣

Оставите Коментар