Одбио је да 1999. године нападне, како је много пута рекао свој православни народ и да га бомбардује. Због тога је прошао кроз пакао, али некадашњи капетан грчке морнарице Маринос Рицудис у ексклузивном интервјуу за Еспресо каже да се не каје и да ће злочинци сигурно некада платити цену бомбардовања Србије!

Због своје одлуке да не буде део посаде брода који је требало да се придружи НАТО снагама и да са њега испаљује крстареће ракете на Србе Маринос Рицудис је много пропатио. Завршио је са лисицама на рукама изгубио је посао у војсци, шест месеци био је без било каквих прихода, скоро на рубу егзистенције.

Ипак, овај храбри војник смогао је снаге да настави даље, а Срби и Србија га нису заборавили. Он је прошле године одликован од стране Српске православне цркве, а освануо је и мурал са његовим ликом у Београду.

Све горе наведено и још много тога било је повод да поразговарамо са овим храбрим човеком, а пред 20. годишњицу од НАТО агресије на нашу земљу.

Како памтите бомбардовање Србије?

– Веровали или не, то је одличан осец́ај за мене. Веома сам поносан на те тренутке из два разлога. Зато што сам слушао храбре Србе и храбро се понашао и супротставио се тиранском нападу НАТО-а. Друго, покушавао сам да урадим праву ствар. Да подржим вашу борбу и снагу, да се боримо заједно са заједничким веровањима и вредностима као истински хришц́ани. То је прави разлог због кога сам помогао и осмехнуо сам се као што можете погледати у видеу. Чинити праву ствар, Свети Бог, много помаже.

Да ли бисте опет урадили исту ствар?

– Да, зато што је права срец́а да се подржи право братство. Идуц́и уз истинску љубав, њен пут ка небу. Дубљи је онај осец́ај изнутра, из дна мог срца и он је тада а и сада био диван. Зато што сам исправно одлучио да подржим истину тих дана.

За Србе сте херој, како га гледате?

– За мене је српски народ херој јер су ме инспирисали да их следим и донесем праву одлуку. Због храброг карактера српског народа осец́ао сам се веома поносан што га подржавам иако је било веома тешко иц́и против грчке владе и западног света. Веома је тешко зауставити границе терористичког напада. Хвала вам, драги Срби, што сте ме инспирисали и што сте показали свету право значење стварне борбе.

Да ли мислите да ц́е неко некада одговарати за злочине над Србима током агресије?

– Да, осец́ам, једног дана ц́е сви платити рачун као што је и нацистичка странка платила цену својих поступака. Нико не може да избегне злочин и правду злочина које је починио.

Када Вас можемо поново очекивати у Србији?

– Можда током следеће зиме.

Како сте се осећали док сте били у затвору и чекали суђење 1999. године?

– Изненађујуц́е је то да док сам био у затвору, био сам одушевљен, не знам зашто се то догодило, то је био неки унутрашњи снажан осец́ај попут пролец́а. Било је то као снажна река која долази из мог срца и свуда је кренула ка мом телу у моју душу, у моје лице, и терала ме да се осмехујем. Било је невероватно, и не могу да објасним зашто ме је обузела толика срећа. Осец́ао сам да је то Божји унутрашњи дар, јер сам у име Исуса Христа рекао да се ту ради о терористичким акцијама НАТО снага.

Ваша порука Србима за годишњицу бомбардовања?

– Драги моји пријатељи, суочили сте се са највец́им тиранским нападом у новијој историји и учили сте нас правом храброшћу и шта је осец́ај слободе. Показали сте свету на импресиван начин да се не плашите ничега, јер је ваш дух остао непрекинут бомбардовањем и то је то. Тиме сте стекли поштовање целог света. Хвала вам за вашу храброст и темперамент и морал.


Дарко Злојутро

Leave a Reply