Француски научници планирају да тестирају никотинске фластере на пацијентима који имају коронавирус и здравственим радницима на „првој борбеној линији“, након што је студија показала да пушачи могу бити много мање изложени ризику од заразе вирусом.

Студија у великој париској болници сугерише да супстанце у дувану – можда никотин – потенцијално могу спречавати пацијенте који пуше да добију ковид 19.

Клиничка испитивања никотинских фластера чекају одобрење француских здравствених власти. Научници су, ипак, инсистирали да не подстичу становништво на пушење, које носи друге потенцијално фаталне ризике по здравље и убија 50 одсто пушача.

Иако никотин можда може да заштити оне који га конзумирају од вируса, пушачи који се заразе често развијају озбиљније симптоме због токсичног дејства дуванског дима на плућа, кажу они.

Тим у болници Пити-Салпетријер испитивао је 480 пацијената који су били позитивни на вирус, од којих је 350 хоспитализовано, док је остатак са мање озбиљним симптомима пуштен кући.

Утврђено је да је од оних који су примљени у болницу, чија је старост 65 година, само 4,4 одсто били пушачи. Међу онима који су пуштени кући, са просечном старошћу од 44 године, пушило је 5,3 одсто.

Оставите Коментар