Суд за ОВК у Хагу, који „бившег косовског председника“ и вођу терористичке ОВК Хашима Тачија терети за мучење и убиства Срба на Косову и Метохији, ускоро ће поново одлучивати о укидању притвора за злочинца.

Екатарина Трандафилова, председница Суда за ОВК, одредила је састав трочлане Апелационе комисије која ће одлучивати о жалби Тачијеве одбране на одређивање притвора. Апелационо судско веће чине Мајк Пикард, Емилио Гати и Нина Јергенсен.

Коментаришући ове наводе, адвокат Драгош Цукавац каже да Тачи због тежине дела за која се терети никако не би смео да се брани са слободе.

  • Имајући у виду тежину дела за која се терети, Тачи не би смео да изађе из притвора. То би био правни нонсенс, због којег би се сумњало у кредибилитет суда. Постоји објективан страх да би Тачи могао да утиче на сведоке уколико би му се допустило да се брани са слободе. То се десило у случају Рамуша Харадинаја, на пример, када је побијено 15 сведока иако су њихови идентитети били тајни. Албанци на Косову још живе у родовско-племенским заједницама и са „нелојалним“ припадницима заједнице најсуровије се обрачунавају. Зато Тачи мора да остане у притвору до почетка суђења – наглашава Цукавац.

Подсетимо, осим Тачија, пред Судом за ОВК оптужени су и његови саборци из терористичке ОВК Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи. Сви се терете за злодела почињена у 34 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији. Конкретно, на терет им се ставља мучење најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

Ј. Марковић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар