Само два дана уочи планиране премијере остварења британског режисера Арманда Јанучија у биоскопима широм Русије, руско Министарство културе забранило приказивање сатиричног филма “Стаљинова смрт“

Руско Министарство културе забранило је данас приказивање сатиричног филма о смрти некадашњег совјетског лидера Јосифа Висарионовича Стаљина и догађајима који су уследили, и то само два дана уочи планиране премијере остварења британског режисера Арманда Јанучија у биоскопима широм Русије.

Министарство је данас саопштило да повлачи дозволу коју је претходно издала за приказивање Јанучијевог филма „Стаљинова смрт“ у руским биоскопима, а које је било заказано за четвртак, преноси АП.

Ова одлука је донета након што је приватна претпремијера филма разгневила владине званичнике, наводи “Тас“.

АП напомиње да је руско Министарство било под притиском комунистичких посланика и конзервативних јавних личности које су филм осудиле као „исмевање руске историје“.

За сада се не зна да ли ће филм касније ипак моћи да буде приказан у Русији.

Филм, који се фокусира на унутрашња трвења међу најближим Стаљиновим сарадницима који су се борили за власт након његове смрти, представници Министарства културе гледали су протеклог викенда.

„Овај филм је вредан сваког презира. Лош је, досадан, одвратан и увредљив“, рекла је Ројтерсу Надежда Усманова, директорка службе за информисање Историјског друштва руске војске, која је организовала претпремијерно приказивање.

Елена Драпеко, потпредседница Комитета за културу при руској Државној Думи, рекла је британској агенцији да је у филму видела елементе екстремизма.

„Ово је покушај уношења зле крви у социјалну хармонију која је постигнута у руском друштву“, закључила је Драпеко, која је на почетку каријере била популарна совјетска и руска глумица.

Анкете показују да је Стаљин, који је водио Совјетски Савез од 1924. до своје смрти 1953, и данас цењен у широким круговима у Русији, наводи АП.

Зпркос бруталним чисткама које је предузимао, многи Руси му приписују у заслугу да је земљу довео до победе у Другом светском рату и начинио је нуклеарном суперсилом, наводи америчка агенција.

Извор: novosti.rs