Уједињени Арапски Емирати финансирају војног лидера који покушава да сруши владу у Либији која је призната од стране Уједињених нација.

Предводе коалицију држава које су наметнуле економску блокаду Катара упркос америчким позивима да се то питање разреши. Запослили су бивше раднике америчке Националне безбедносне агенције као хакере за шпијунски програм чије су мете и Американци.

Ипак, упркос свему, у крајње неуобичајеној пракси америчка Централнообавештајна агенција не шпијунира владу Уједињених Арапских Емирата.

Многи аналитичари кажу да се ради о опасној слепој тачки америчке обавештајне агенције.

Овакво понашање ЦИА није ново.

Оно што се променило јесте природа понашања ове сићушне, али утицајне нације богате нафтом у земљама широм Блиског истока и Африке – вођење ратова, вођење прикривених операција и коришћење њеног финансијског покрета за преобликовање регионалне политике на начине који често иду у супротност са америчким интересима, кажу спољнополитички експерти.

  • Неуспех ЦИА да се прилагоди растућим војним и политичким амбицијама УАЕ представља занемаривање дужности – рекао је један бивши службеник ЦИА.

Америчка обавештајна заједница у потпуности не игнорише УАЕ.

НСА спроводи електронски надзор – прикупља обавештајне податке са нижим ризиком и нижим наградама – унутар УАЕ, казала су Ројтерсу два извора са знањем о раду агенције. А ЦИА сарађује са обавештајним подацима из УАЕ у „односу“ који укључује дељење обавештајних података о заједничким непријатељима, као што су Иран или Ал Каида.

Али ЦИА не прикупља „људске информације“ – највредније и најтеже доступне информације – од информатора УАЕ о њеној аутократској влади, рекла су три бивша ЦИА званичника.

ЦИА, НСА и Бела кућа одбили су да коментаришу америчке праксе шпијунаже у УАЕ. Министарство спољних послова УАЕ и њена америчка амбасада нису одговорили на захтеве за коментаре.

Ова пракса ЦИА о којој раније није писано у медијима – УАЕ ставља на изузетно кратак списак других земаља у којима агенција користи сличан приступ, рекли су бивши обавештајни званичници. Тај списак укључује и четири друга члана обавештајне коалиције под називом „Пет очију“: Аустралију, Нови Зеланд, Уједињено Краљевство и Канаду.

Шпијуни ЦИА прикупљају људске информације готово у свакој другој држави у којој Сједињене Државе имају значајне интересе, укључујући неке кључне савезнике, према речима четворице бивших званичника ЦИА.

Најближа супротност УАЕ може бити Саудијска Арабија – још један утицајни амерички савезник на Блиском истоку који производи нафту и купује америчко оружје. За разлику од УАЕ, Саудијска Арабија је често на мети ЦИА, рекли су извори.

Саудијски обавештајни агенти ухватили су неколико агената ЦИА који су покушавали да регрутују саудијске званичнике као доушнике, рекли су извори.

Саудијске обавештајне агенције не жале се јавно на покушаје шпијунирања ЦИА, вец́ се приватно састају са шефом агенције у Ријаду како би уредили да ти припадници ЦИА мирно буду избачени из земље, рекао је бивши обавештајни званичник заливске нације.

Роберт Баер, бивши агент ЦИА, назвао је недостатак скупљања људских информација у УАЕ „промашајем“.

Америчким властима су потребне најбоље могуће информације о унутрашњој политици и породичним конфликтима монархије Блиског Истока.

  • За неког ко се поноси тиме да је светска служба, то је промашај. Краљевске породице су од пресудног значаја – рекао је он.

Бивши званичник администрације америчког председника Доналда Трампа рекао је да је недостатак обавештајних података УАЕ алармантан јер пустињска монархија сада делује као „одметничка држава“ у стратешким земљама као што су Либија и Катар и у некима у Африци.

У Судану је УАЕ потрошио године и милијарде долара подржавајући дугогодишњег суданског председника Омара Хасана ал-Башира, а затим га напустио и подржао војне вође који су га свргнуле у априлу.

Снаге безбедности нове владе у јуну су убиле десетине демонстраната који су се залагали за цивилну власт и изборе. УАЕ је такође изградила војне базе у Еритреји и самопроглашеној Републици Сомалиланд.

  • Ако преврнете било коју стену на „рогу Африке“ тамо ћете наћи УАЕ – изјавио је бивши званичник Трампове администрације.

УАЕ се етаблирала као финансијска и војна сила у подручјима „далеко од непосредног суседства – изјавила је Сара Леа Витсон, извршна директорика одељења „Хјуман рајтс воча“ за Блиски Исток и Северну Африку.

  • Било да се радио Сомалији, или Еритреји, Џибутију, или Јемену, УАЕ не тражи дозволу – рекла је она.

  • У Јемену, УАЕ и Саудијска Арабија предводиле су коалицију нација које се боре против хутских побуњеника који су окренути према Ирану, али је УАЕ недавно почела да повлачи трупе услед међународних критика због ваздушних напада који су убили хиљаде цивила и довели до хуманитарне кризе која је натерала милионе на ивицу глади.

Конгрес САД недавно је усвојио резолуције о заустављању продаје оружја Саудијској Арабији и УАЕ, али председник Трамп је ставио вето на те мере.

Влада УАЕ потрошила је на лобисте у Америци 46,8 милиона долара од 2017. године, објавио је Центар за одговорну политику.

Један од тројице бивших службеника ЦИА који су познавали операције УАЕ рекао је да су обавештајне информације његовој влади потребне из разлога који превазилазе њене регионалне интервенције.

УАЕ такође успоставља ближе везе са Русијом – укључујући широко стратешко партнерство потписано прошле године за сарадњу на безбедносном, трговинском и нафтном тржишту – и са Кином, где је шеик Мохамед бин Зајед, престолонаследник Абу Дабија и дефакто владар УАЕ, прошлог месеца организовао тродневну посету економском форуму УАЕ и Кине.

Неки стручњаци за националну безбедност, међутим, и даље виде довољно усклађивања између америчких и УАЕ интереса како би објаснили наставак недостатка шпијунирања.

  • Њихови непријатељи су наши непријатељи. Акције Абу Дабија допринеле су рату против тероризма, посебно против Ал Каиде у Јемену – рекао је Норман Руле, пензионисани службеник ЦИА, говорећи о Ирану и Ал Каиди.

Престолонаследник Абу Дабија контролише спољну политику УАЕ, федерације пустињских емирата, уз амли групу саветника. Он је поставио свог брата шеика Тануна бин Заједа за саветника за националну безбедност.

Његов син шеик Калид бин Мухамед води мрежу за надзор у земљи.

Растући интервенционизам УАЕ од почео је 2011. године када је било такозвано „Арапско пролеће“ и протести који су довели до смена влада у региону.

Џоди Витори из Фондације уза међународни мир Карнеги каже да је „Арапско пролеће“ изазвали забринутост у влади УАЕ око очувања моћи, јер су лидери Емирата видели демонстрације као претњу владавини монарха.

Од тада се боре против пораста политичког ислама и Муслиманског братства, међународне исламистичке странке која се накратко подигла на власт у Египту, после протеста 2011. који су свргли председника Хоснија Мубарака.

УАЕ су прекинули финансијску подршку Египту када је кандидат Братства Мохамед Морси изабран за председника 2012, а потом наставили да шаљу милијарде помоц́и након што је годину дана касније египатска војска збацила Морсија.

Витори из фондације Карнеги рекла је да постоје неки стални заједнички циљеви између америчке и УАЕ владе, али је рекао да се ти интереси разилазе када се монархија УАЕ фокусира на самоочување.

  • Када је циљ опстанак режима по сваку цену, то није онај циљ где ће се ускладити са САД – рекла је она.

Оставите Коментар