Протест Срба „Против анексије Северне Косовске Митровице“ одржан је данас у Косовској Митровици, испред зграде Европске уније и Еулекса, уз поруку да Срби то неће дозволити и да ће се борити свим легитимним средствима.

На протесту, који је почео у подне, окупљени су Срби из свих делова јужне покрајине који тиме показују незадовољство, како раније уведеним таксама на робу из централне Србије, тако и најновијим најавама из Приштине о уједињењу јужног и северног дела Митровице, које тумаче као намеру Приштине да протера све Србе са КиМ.

Носили су транспаренте „Север бастион српске слободе“, „Таксе, напади, претње, шта је следеће“, „Протв такси – против анексије“, „Србија чува своје Србе“, „Вучићу чувај Србе“, „Окупација Севера неће моћи“, „Не дамо Север“…

Након обраћања, грађани су кренули у протестну шетњу до главног градског моста, а на почетку колоне био је развијен транспарент „Одавде нема назад“, уз грб Србије.

Ту су и рудари комбината Трепча који носе заставе тог комбината. Протест је завршен код моста кој дели јужни и севрерни део.

На крају шетње, председник Српсле листе Горан Ракић захвалио је свима који су дошли да покажу колико воле Митровицу, Лепосавић, Трепчу, Газиводе, Валач и државу Србију.

Фото: alo.rs
Фото: alo.rs

„Налазимо се овде да свима још једном јасно ставимо до зања – ово је српски град, српска Митровица“, рекао је Ракић и поручио да „одавде нема назад“.

На протесту су говорили директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић, руководилац производње у флотацији Трепче Невенка Вукчевић, студент проректор Немања Бишевац и Ракић.

Ивановић је поручио да је ово један од више од 1.000 протеста у последњих 20 година због албанског насиља, који се у последња три месеца одржавају због антицивилизацијских и антисрпских такси, а данас посебно због покушаја анексије Северне Митровце.

„Кажу из Приштине и јужне стране да хоће да уједине Митровицу, а уствари хоће да нас омреже у бодљикаву жицу у албански концентрациони логор, где бисмо изгубили слободу, били вазали и робље, а они би по трећнинском систетму једну трећину протерали, једну побили, а једну и покусали да асимилују“, рекао је Ивановић.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Како је рекао, чак и њихови ментори који су створили квази државу су предвидели српске општине са српском управом.

„Нећемо им дозволити и бранићемо се и борити свим легитимним средствима и то што нас има оволико даје наду да ће борба бити успешна“, рекао је Ивановић.

Поручио је да Срби неће дозволити ни отимање Газивода, као и да већ за сутра у Приштини припремају статут да „албанизују“ и отму Трепчу и отму све могућуности за рад и живот.

„То је једна врста економског геноцида. Подршка државе и чврста гаранција да неће дозволити етничко чишћење и насиље над Србима на КиМ уверава да ћемо добити и ову борбу“, подвукао је Ивановић.

Како је рекао, данас се у Митровици окупио велики број људи, „више него на неким опозиционим митинзима у Београду“

„Треба да се посраме, јер је у малој Митровици, где има 15.000 људи, више људи на протестима него у двомилионском Београду. Али, све зависи од циљева и идеја“, рекао је Ивановић.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Навео је и да су протести грађана у Косовској Митровици аутентични и да су их организовали они који живе овде са породицама, „а ниси спонзорисани са стране, као неки други протести“.

„А, шта су њихови циљеви, ко их води? Знамо ми те “жуте“, који су нас у црно завили. Овде су нам поставили границу између нас и осталог дела Србије, па су маргинализовали Унмик и довели Еулекс. Сви смо ми организовали и оне бетонске барикаде и нико није могао да прође, али су они, Ðилас, Јеремић, превозили нафту ка Брњаку и Јарињу, кроз Србију, да би снабдели нафтом албанске полицајце. Знамо то, а и данас који су њихови циљеви“, рекао је он.

Упитао је зашто не дођу данас да подрже борбу српског народа за државу и опстанак на КиМ.

„Један од тих лидера, глумац који глуми политичара, каже да је КиМ изгубљено. Никада то неће проћи, нас овде има довољно и довољно смо сложни и јединствени да то не дозволимо, уз помоћ наше државе“, рекао је Ивановић.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Како је рекао, најаве су да „рецидив“ тих протеста треба да дође и до Митровице, али ће их каже, бити мало на том окупљању.

„Биће их 300 пута мање него што нас има. То ће ваљда показати све“, рекао је Ивановић.

Упитао је и да ли су њихови циљеви можда да сруше државу, истичући да било каква дестабилизација државе значи губитак могућности да останемо и опстанемо и одбранимо национална и суверена права.

„Наши ставови су национални, политички утемељени, државотворни и озбиљни. Захтеви су познати, да се пусте наша ухапшена браћа, а од државе да озбиљнио размотри увођење економских и других политичких санкција. Ако, они наставе са својим терором, зар не можемо ми њима да уведемо санкције?“, рекао је Ивановић.

Фото: alo.rs
Фото: alo.rs

„Ми смо грађани Србије, припадамо српским инстиуцијама. Ми чинимо Србију, а држава чини за нас и само у овој и прошлој години одваја 60 милиона евра. Ми јесмо Србија“, поручио је Ивановић.

Грађански протест су подржали политички представници Срба са КиМ, као и друге институције Србије.


М. И.